https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-zeleni-chteji-po-spd-zvyseni-cen-benzinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí Zelení chtějí po SPD zvýšení cen benzínu

1.10.1998 19:00 | BONN (Reuters)
Několik členů německé Strany zelených se ve čtvrtek 1. října vyjádřilo, že sociální demokraté (SPD) nejdou dost daleko ve svých plánech na zvýšení cen benzínu. Zelení, kteří doufají ve vytvoření koalice s SPD, zahájily ve čtvrtek v Bonnu předběžné konzultace s touto stranou.
 

Vedoucí představitelé Zelených řekli, že výtěžek ze zvýšení daně na benzín by měl být použit na snížení nákladů na systém sociálního zabezpečení, ale zvýšení navrhované SPD by na tento účel nepostačovalo.

Oswald Metzger, expert Zelených na rozpočet, řekl listu Frankfurter Allgemaine Zeitung, že cena benzínu by se měla zvýšit alespoň o 26 feniků za litr, což je asi 17% ceny u benzínových pump, pokud má zisk z tohot zvýšení pokrýt jediné procento nákladů na systém sociálního zabezpečení. Litr benzínu běžně stojí 1,50 marky.

Kandidát SPD na spolkového kancléře Gerhard Schroeder, který porazil Helmuta Kohla v nedělních všeobecných volbách, prohlásil, že pravděpodobnější je zvýšení ceny o 6 feniků za litr.

Umírněný volební program Zelených uvádí, že strana navrhne zvýšení daně na benzín o 50 feniků první rok a o 30 feniků ročně v dalších letech, s cílem dosáhnout po deseti letech ceny benzínu 5 marek za litr.

Formální koaliční rozhovory mezi SPD a Zelenými začnou v pátek.

Finanční expertka Christine Scheel řekla, že šlo o žert, pokud Gerhard Schroeder chtěl trvat na zvýšení ceny benzínu pouze o 6 nebo 7 feniků ročně.

Zelení v letošním roce nejprve schválil plán na ztrojnásobení ceny benzínu během deseti let. Po následném poklesu jejich volebních preferencí však od tohoto o požadavku ve svém volebním programu upustili.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist