https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-zeleni-kritizuji-elitarske-protesty-hnuti-posledni-generace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí Zelení kritizují "elitářské" protesty hnutí Poslední generace

13.4.2023 01:04 | BERLÍN (ČTK)
Členka vedení frakce strany Zelených v německém Spolkovém sněmu uvedla, že kontroverzní akce hnutí Poslední generace (Letzte Generation) odrazují občany od deklarovaného cíle - větší ochrany klimatu. Protesty považuje za elitářské, informovala agentura DPA.
 

"Svými elitářskými a samolibými protesty způsobuje Poslední generace pravý opak toho, co v současné situaci potřebujeme, totiž široké hnutí ve společnosti za důslednou politiku ochrany klimatu," řekla agentuře Irene Mihalicová. "Klimatické změny způsobuje člověk, takže pokud je chceme co nejlépe zastavit, potřebujeme k tomu lidi, a neměli bychom je odrazovat opatřeními, která jim ještě více ztíží už tak těžký každodenní život," dodala zelená poslankyně.

Bývalá policistka naopak vyzdvihla klimatické hnutí Pátky pro budoucnost (Fridays for Future), kterému se podle ní zejména v době před pandemií covidu-19 podařilo přivést do ulic mnoho lidí. Hnutí inspirované Švédkou Gretou Thunbergovou, známé svými studentskými "stávkami za klima", již dříve obvinilo aktivisty z Poslední generace, že svými protestními akcemi rozdělují společnost.

Hnutí Poslední generace proslulo pouličními blokádami, ale i dalšími kontroverzními akcemi, například poškozováním uměleckých děl v muzeích. V posledním dubnovém týdnu plánuje skupina blokádu ulic v Berlíně, která má trvat až do května.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist