https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-zeleni-trvaji-na-ustupu-od-jaderne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí Zelení trvají na ústupu od jaderné energie

8.3.1999 18:00 | ERFURT, Německo (Reuters)
Německá ekologická strana Zelení, slabší partneři v koalici kancléře Gerharda Schrödera, tuto neděli požadovali, aby byl splněn kontroverzní závazek ústupu od využívání nukleární energie.
 

Tento požadavek určitě nezlepší atmosféru očekávaných úterních rozhovorů Schrödera a hlavních německých energetických společností ohledně této politiky, která byla odložena na neurčito kvůli hrozbám průmyslu, že bude požadovat vysoké odškodné.

Delegáti Zelených na kongresu strany ve východoněmeckém městě Erfurt předali Schröderovi rezoluci, ve které ho vyzývají, aby zajistil, že uzavírání 19 německých reaktorů začne během tohoto čtyřletého legislativního období.

Rezoluce obvinila průmysl z používání "provokativního a vyděračského chování" k zastrašení Schrödera od prosazování tohoto plánu, který je dlouhodobým cílem Zelených.

Rezoluce také trvá na tom, aby z Německa již nebyl převážen žádný další jaderný odpad do tzv. "plutoniových továren" - francouzské továrny na přepracování jaderného odpadu v La Hague a britského Sellafieldu.

Minulý měsíc Schröder pozdržel plány na ústup od jaderné energie, který měl začít zákazem přepracování jaderného odpadu od roku 2000, poté co proti němu vystoupila silná opozice zástupců německého jaderného sektoru, jež zásobuje energií asi třetinu země.

Tento spor negativně ovlivňuje mezinárodní vztahy Německa především s Anglií a Francií. K vyhrocení došlo po varování britské a francouzské vlády, že budou bránit zájmy svých firem, pokud by jim hrozila ztráta možností získat lukrativních smluv na přepracování německého jaderného odpadu.

Vyostření vztahů mezi Schröderem a Zelenými způsobil Schröderův slib provozovatelů jaderných elektráren, že žádná elektrárna nebude zavřena ani jí nebude zakázáno přepravovat svůj odpad k přepracování až do doby, kdy bude dosažena dohoda o životnosti elektrárny.

Vzhledem k tomu, že některé německé reaktory mají předpokládanou životnost více než 30 let, mnozí Zelení se obávají, že tato dohoda by celý plán na ústup od jaderné energie naprosto potopila.

Nejnověji o víkendu vedoucí představitelé předních energetických společností Viag AG a Veba AG pohrozili, že opustí úterní rozhovory, pokud je Schröder neujistí, že je nepostihnou daňové změny schválený parlamentem minulý týden.

Elektrárenské společnosti že daňové změny by pro ně znamenaly, že by musely platit daně ve výši kolem 25 miliard marek z rezerv, které si vytvářejí na náklady spojené s uzavřením jaderných elektráren.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist