https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemoc-silenych-krav-zvysuje-prodej-jihoceskych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemoc šílených krav zvyšuje prodej jihočeských ryb

18.1.2001 09:40 | TŘEBOŇ (ČIA)
Jihočeští prodejci ryb zaznamenali v minulých týdnech růst exportu českých ryb do zahraničí. Zvýšené prodeje zejména kaprů dávají rybáři do souvislosti s takzvanou nemocí šílených krav (BSE). Uvedl to ředitel společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Fish Market sdružuje největší jihočeské rybářské podniky - Rybářství Třeboň, Rybnikářství Hluboká a Rybářství Tábor.
 

Tyto tři společnosti vyprodukují ročně dohromady bezmála 5000 tun ryb, což je zhruba 30 procent objemu celé České republiky. "Exportní statistiky loňského roku sice ještě nemáme, ale podle prosincového vývoje na trzích především v Německu a Polsku je více než zřejmé, že obavy před nákazou BSE se projevily vyšším zájmem o naše kapry. Podle tamních odběratelů jde skutečně o tuto reakci zákazníků," dodal Provázek.

Kapři z jihočeských rybníků jsou krmeni pouze obilovinami a přírodní potravou, přičemž podle Provázka je vyloučeno, že by se mohli dostat k masokostní moučce v jakékoli její podobě. "V několika minulých letech byl v zahraničí patrný pokles spotřeby kapra, tento trend se už nyní zastavil a lze očekávat naopak růst odbytu," konstatoval Provázek.

Rybáři z Třeboně, Hluboké nad Vltavou a Tábora vyvážejí prostřednictvím Fish Marketu ryby do Německa, Polska, Francie, Itálie, Rakouska, Švýcarska, Belgie, Maďarska a na Slovensko.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist