https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemocna-velryba-mela-v-zaludku-30-igelitovych-sacku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemocná velryba měla v žaludku 30 plastových sáčků

10.2.2017 00:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tašky v žaludku velryby.
Tašky v žaludku velryby.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christoph Noever / University of Bergen
Vědci našli 30 igelitových tašek v břiše nemocné velryby, která musela být následně utracena. Velryba opakovaně připlouvala na břeh nedaleko norského Bergenu. I přesto, že bylo několikrát marně zkoušeno dostat ji zpět do hluboké vody, třikrát se vrátila zpět. Následkem nemoci a vyčerpání musela být 6 m dlouhá velryba utracena. Informuje o tom server NRK.
 

Vědci později provedli pitvu. Žaludek zvířete byl až k prasknutí plný plastu. Bylo v něm okolo 30 igelitových tašek a malý kus plastu. "Je to velmi smutné," říká zoolog a profesor Terje Lislevard z univerzity v Bergenu. Podle něj se jednalo o prvního vorvaňovce zobatého, který byl v Norsku popsán. Jedná se o druh kytovce, který převládá po celém světě, prakticky ve všech oceánech a mořích. Je to však poprvé, kdy je zapsán v Norsku. "Určitě jsem se doslechl o výskytu tohoto druhu v norských vodách, ale pravděpodobně je to první vorvaňovec zobatý, který uvízl v této zemi," řekl Lislevard.

Podle NRK byl trávicí trakt velryby zcela vyprázdněn a vše naznačuje tomu, že velryba měla bolesti. "O tom není pochyb. Neodvažuji se odhadnout, jak dlouho trvalo, než se žaludek naplnil sáčky. V takovém případě se plastová hmota hromadí a vytváří zátku," uvedl pro NRK Lislevard.

Tašky nalezené v žaludku velryby.
Tašky nalezené v žaludku velryby.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Henrik Glenna / University of Bergen

Znečištění moří je stále větší problém. Dle OSN se v oceánech skrývá až 8 milionů plastového odpadu ročně.

Uhynulou velrybu a plastové tašky uchovává bergenské muzeum v mrazničce. Kostra bude součástí nové expozice v Natural History Museum v Norsku, které bude otevřeno v létě 2019. Všechny kosti musí být vyčištěny a zbaveny oleje. V opačném případě by na výstavě olej z kostí kapal. Důkazem toho je kostra 150 let staré velryby, ze které stále ukapává olej.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist