https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nepal-vzal-boj-s-pytlaky-vazne-za-rok-2015-nebyl-upytlaceny-zadny-nosorozec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nepál vzal boj s pytláky vážně: za rok 2015 nebyl upytlačený žádný nosorožec

23.2.2016 04:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ještě v padesátých letech minulého století se v čitwanském národním parku nacházela jádrová a relativně početná populace, čítající přes 800 jedinců. O pětasedmdesát let později bychom jich tu napočítali mezi 80 až 100 kusy.
Ještě v padesátých letech minulého století se v čitwanském národním parku nacházela jádrová a relativně početná populace, čítající přes 800 jedinců. O pětasedmdesát let později bychom jich tu napočítali mezi 80 až 100 kusy.
Dobrých zpráv není nikdy dost, zvláště když přijde na ohrožené a vymírající nosorožce. Proto jistě potěší konstatování nepálského Ministerstva pro lesnictví a ochranu půdy, že počet ulovených, respektive upytlačených nosorožců indických za rok 2015 činil celých 0 kusů.
 

Ministr Agni Prasad Sapkota při svém prohlášení v Sauraha zmínil, že v průběhu celého roku 2015 nebyl zaznamenán jediný případ nelegálního odstřelu nosorožců. „Není to výsledek práce našeho ministerstva, ale výsledek mnohaletého koordinovaného úsilí všech propojených oblastí ochrany přírody,“ zmínil Sapkota. Za posledních pět let se podařilo Nepálu tento chvályhodný výsledek už dvakrát zopakovat, poprvé v roce 2011 a podruhé pak v roce 2013. Dodal také, že tento výsledek jen nezvyšuje kredit Nepálu na poli mezinárodní ochrany přírody, ale povzbuzuje i národní hrdost Nepálců.

To, že ministr pronesl pochvalná slova právě v Sauraha nebylo dílem náhody. Právě zde totiž zasedal koordinační výbor Wildlife Crime Control. Sauraha je současně i centrem Národního parku Čitwan, kde žije polovina nepálské nosorožčí populace. Sapkota ocenil vynikající práci armády, policie, místních obyvatel, ochranářských organizací a jednotlivých vědců, byla udělena i vyznamenání. Na závěr pak zdůraznil, že není čas usínat na vavřínech. Osud čitwanských nosorožců indických je totiž zatím více než nejistý.

Ještě v padesátých letech minulého století se zde nacházela jádrová a relativně početná populace, čítající přes 800 jedinců. O pětasedmdesát let později bychom jich tu napočítali mezi 80 až 100 kusy (a zhruba ten samý počet v indickém NP Kaziranga). Svou daň si na tom vybrala i občanská válka, která v tomto regionu skončila teprve v roce 2006 a uvrhla celou oblast do chaosu a korupce.

Nepálci od té doby světu předvedli, že to s ochranou jednorohých nosorožců myslí opravdu vážně. Zvýšili hranice trestních postihů a pokut za pytláctví, napřímili a urychlili soudní systém projednávající případy nelegálního lovu a do ochrany tlustokožců v terénu neváhali nasadit armádu. Přímo v Sauraha je deponováno 1100 mužů ve zbrani, kteří zajišťují nepřetržitý systém hlídek. V Čitwanu dnes žije 605 nosorožců.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist