https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nesehnuti-upozornuji-na-nedostatek-pece-o-pesi-a-cyklisty-v-brne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nesehnutí upozorňují na nedostatek péče o pěší a cyklisty v Brně

12.9.2018 00:27 | BRNO (ČTK)
Kampaň připomínající pouťovou atrakci kolo štěstí s názvem Brnotoč včera na křižovatce Joštovy ulice a Moravského náměstí zahájilo brněnské hnutí Nesehnutí. / Ilustrační foto
Kampaň připomínající pouťovou atrakci kolo štěstí s názvem Brnotoč včera na křižovatce Joštovy ulice a Moravského náměstí zahájilo brněnské hnutí Nesehnutí. / Ilustrační foto
Kampaň připomínající pouťovou atrakci kolo štěstí s názvem Brnotoč včera na křižovatce Joštovy ulice a Moravského náměstí zahájilo brněnské hnutí Nesehnutí. Chce tak upozornit na to, že v městském plánu udržitelné mobility je podle ekologických aktivistů málo opatření, jež by byla zaměřena na chodce a cyklisty. Plán má podle města vytvořit a uskutečnit takové změny, které umožní udržitelný rozvoj dopravy ve městě. Ve schváleném dokumentu jsou konkrétní návrhy - stavby a činnosti - které se mají uskutečnit mezi lety 2023,2030 a 2050.
 

"Asi polovina opatření v zásobníku projektů je zaměřená na MHD, což je dobré. Ale menší polovina je pak zaměřená na auta, a pěší nebo cyklodopravy se týká pouze pár opatření," uvedl koordinátor kampaně Brnotoč Jakub Kriš.

Lidé z hnutí proto vyrobili velké "kolo štěstí", na něm si kolemjdoucí mohou "vytočit" konkrétní opatření, která lze podle autorů uskutečnit v jediném volebním období a která podpoří chodce a cyklodopravu. "Jsou tam například chodníky. Do Tuřan nebo Bosonoh totiž vůbec chodník nevede, ač jsou tyto městské části s Brnem spojeny přes padesát let," řekl Kriš.

Hnutí Nesehnutí upozorňuje také na to, že mimo prostor uvnitř malého městského okruhu na ulicích chybějí lavičky a mnohde i stromy. "V době klimatické změny, kdy je stále větší horko a sucho a pro starší lidi je to problém. Přitom právě oni spolu s maminkami malých dětí jsou ti, kdo nejvíc chodí pěšky," řekl koordinátor kampaně.

V ulicích Brna bude Brnotoč k vidění až do konce září. Zástupci Nesehnutí budou zájemcům nabízet k podpisu otevřený dopis kandidátům a kandidátkám do zastupitelstva, který ještě před volbami rozešlou. Otevřený dopis lze podepsat i na stránce brnotoc.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist