https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/netopyri-na-plzensku-graduji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netopýři touto dobou hledají zimní bydlení. Mohou přitom vlétnout do bytů

26.8.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na obrázku je případ z 23. srpna, kdy se na dvorku domu Dobrovského 19 v Plzni našla skleněná stolní lampička se 48 uhynulými a 16 živými netopýry hvízdavými.
Na obrázku je případ z 23. srpna, kdy se na dvorku domu Dobrovského 19 v Plzni našla skleněná stolní lampička se 48 uhynulými a 16 živými netopýry hvízdavými.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vanda Hubocká / Záchranná stanice živočichů Plzeň
Netopýři gradují a jako každý rok je třeba si dávat na tuto problematiku pozor. Důležitá je prevence a výstraha, ta platí pro celé území Plzně. Informuje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.
 

Podle Karla Makoně bude vše záležet na počasí. "Dokud bude teplo, tak bude situace aktuální, počítám minimálně dva až tři týdny. My v noci nejezdíme, hasičům a městské policii jsem doporučil to samé. Lidi na výstrahu stále neberou zřetel. Jezdíme na stále stejné lokality, do stejných domů i bytů," sděluje Karel Makoň.

Na Záchrannou stanici živočichů v Plzni se každoročně touto dobou obrací lidé s problémem, že jim byt obsadili netopýři. Záchranáři radí zavírat přes noc okna. Netopýři opouštějí letní kolonie a hledají zimní bydlení. Otevřená okna v kombinaci se světlem uvnitř lákají hmyz a za tím mohou přiletět netopýři. Netopýři si vybírají lokality, kde je například hodně zeleně.

Například ve středu se na dvorku domu Dobrovského 19 v Plzni našla skleněná stolní lampička se 48 uhynulými a 16 živými netopýry hvízdavými. Dalším případem je včerejší ranní návštěva netopýrů, kdy netopýři vyděsili ženu v obývacím pokoji jejího bytu v Rychtaříkově ulici v Plzni. Paní se obrátila na hasiče, kteří odchytili 11 zvířat a následně je vypustili ve volné přírodě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist