https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevladni-organizace-chteji-prosadit-odpis-dluhu-chudym-zemim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevládní organizace chtějí prosadit odpis dluhů chudým zemím

3.5.2000 10:50 | PRAHA (EkoList)
Koalice nevládních neziskových organizací CEE Bankwatch Network, Milostivé léto 2000, Friends of the Earth (FOE) a Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) požaduje, aby Světová banka (SB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) přehodnotily svoji investiční politiku a odepsaly dluhy zemím Třetího světa.
 

Podle mluvčího koalice Pavla Přibyla totiž v současné době už dochází k tomu, že chudé země Jihu jsou nuceny splácet úroky z úroků ze svých dluhů, které vznikly již před několika desítkami let a dostávají se tak do začarovaného kruhu, z něhož nedokáží vykročit. věřitelé, kterým by měli chudí dlužníci své dluhy splácet, se přitom rekrutují takřka výhradně z vyspělých průmyslových zemí a proto by jim podle Přibyla mělo dělat odpuštění nesplacených úroků mělo dělat menší potíže, než dlužníkům splácení. Podle Jiřího Silného z Ekumenické akademie (která v ČR zaštiťuje mezinárodní koalici Milostivé léto 2000) činí celkový objem dluhů zemí Třetího světa nyní zhruba 2 250 miliard amerických dolarů a roční povinné splátky 250 miliard. "To tyto země nemohou zvládnout a tak se dostávají do kolotoče půjček na splácení půjček. Vyžadování splátek těchto dluhů je ale velmi často dosti nemorální, neboť obyvatele zemí v mnoha případech platí za diktátory sedmdesátých let, kteří jejich státy zadlužili tzv. "rozvojovými" půjčkami, ovšem peníze často vůbec nešly na rozvoj, ale třeba na obrovské infrastrukturální monstrprojekty, či zmizely neznámo kam," dodává Silný.

Strukturu investic SB kritizoval i Petr Hlobil ze CEE Bankwatch Network. "SB ve velké většině platí a platila projekty, které neznamenají často nic jiného, než přesídlování statisíců lidí a obrovská znečištění přírody, například stavby přehrad či ropovodů. My chceme, aby SB přestala investovat do ekologicky pochybných projektů a do dalšího průzkumu, těžby a spalování fosilních paliv, tudíž ke zhoršování klimatu," říká Hlobil. Podle něj jen v letech 1992 až 1997 financovala SB projekty, které za cenu 9,4 miliardy amerických dolarů přinesou za dobu svého fungování nových 35 Gt skleníkového plynu CO2, což je více, než současná roční světová produkce tohoto plynu.

Podle výkonného ředitele CEE Bankwatch Network Tomasze Terleckého je třeba s představiteli SB i MMF jednat. "Komunikace s představiteli těchto finančních institucí i státní správy je přirozenou součástí naší činnosti," říká Terlecki. Komunikace mezi nevládními organizacemi a představiteli SB a MMF bude podle něj probíhat také v rámci diskusního fóra "Jiná zpráva", které proběhne zároveň s výročním zasedáním SB a MMF v Praze v září tohoto roku.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist