https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-jersey-zaluje-volkswagen-kvuli-emisnimu-skandalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New Jersey žaluje Volkswagen kvůli emisnímu skandálu

6.2.2016 09:53 | TRENTON (ČTK)
Americký stát New Jersey zažaloval německou automobilku Volkswagen i její luxusní divize Audi a Porsche kvůli skandálu kolem falšování testů emisí. Stal se tak již čtvrtým státem USA, který v souvislosti s tímto skandálem podnikl právní kroky.
 

Generální prokurátor New Jersey John Hoffman obvinil Volkswagen z klamání spotřebitelů a z porušování zákonů o čistotě ovzduší. Žaloba požaduje, aby automobilka kromě pokut za údajné porušování zákonů zaplatila rovněž odškodné zákazníkům, napsala agentura Reuters.

"V uplynulém desetiletí se Volkswagen angažoval v jednom z největších podvodů v historii automobilového průmyslu," tvrdí žaloba. "Vyvinul a distribuoval sofistikovaný software, aby se vyhnul emisním předpisům, klamal regulátory o skutečném ekologickém dopadu svých vozů a klamal spotřebitele o výrobcích, které propagoval jako údajně šetrné k životnímu prostředí," dodává.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí instaloval do milionů aut po celém světě. Počátkem letošního roku podalo americké ministerstvo spravedlnosti na Volkswagen kvůli těmto manipulacím civilní žalobu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist