https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-scientist-koraly-se-zacinaji-prispusobovat-oteplovani-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New Scientist: Korály se začínají přispůsobovat oteplování vod

16.8.2004 12:25 | PRAHA (EkoList)
Globální oteplování by nemuselo mít ničivý dopad na korálové útesy ve světových oceánech. Korály mohou přežít vyšší teploty díky vytváření nových symbiotických vztahů s mořskými řasami. Tvrdí to vědci na základě nových výzkumů.
 

Pillar korál.
Foto: Commander William Harrigan, NOAA Corps/Florida Keys National Marine Sanctuary

Od 80. let se korály po celém světě rozpadají kvůli vybělení. Tam, kde teplota stoupne byť jen o jeden stupeň Celsia v dlouhodobém průměru, může způsobit, že koráloví živočichové vypudí fotosyntetické řasy, které jim dodávají živiny. Tato citlivost vedla biology podmořského života k varování, že korály jsou extrémně křehké ekosystémy, které by se mohly stát prvními oběťmi globálního oteplování. Dokonce předpověděli, že více než polovina korálů se ztratí do roku 2030.

Přitom paradoxem je, že korálové útesy přežily extrémní klimatické změny od dob, co se poprvé objevily, tedy přibližně před 220 miliony let. A přestože novodobé jevy bělení korálů jsou kruté, mají tendenci postihovat jen úzce lokalizovaná území, zatímco jiná zůstávají nedotčena. Proč? Na to se snaží odpovědět dvě nezávislé vědecké studie. Andrew Baker z Kolumbijské univerzity v New Yorku a jeho kolegové srovnávali korály v Tichém oceánu v letech 1997-1998, tedy před, během a po působení klimatického jevu El Nino.

Podél panamského pobřeží způsobila teplá voda vybělení korálů, které vytvořily symbiózu s jedním typem řasy Symbiodinium , známým jako typ C. Zatímco jiné, které se spojily s typem D, odolným proti vyšším teplotám, se nevybělily.

Když se vybělené korály vzpamatovávaly, Bakerův tým zjistil, že mnohem více než předtím jich začalo soužití s řasami typu D. Proto se pak lépe adaptovaly na horko. Rob Rowan z Guamské univerzity v Mangilau našel podobný model ve vodách kolem jejich tichomořského ostrova. Rowan tvrdí, že horkuvzdorné řasy mohou mít dokonalejší způsob fotosyntézy. Když teploty jsou trvale kolem 32 °C, efektivita přeměny energie v řasách typu C je permanentně zmenšena, u typu D nikoliv.

Zmíněné studie jsou "důležité, protože dokazují, že korály a jejich symbionti v podobě řas se mohou přizpůsobit klimatické změně," říká Terry Hughes, vědecký ředitel Centra pro biodiverzitu korálových útesů na Univezitě Jamese Cooka v australském Queenslandu. Ale dodává, že složení útesů po světě se v následujících desetiletích dramaticky změní i tak, tím, že druhy odolné vůči horku nahradí druhy zranitelnější.

Podle Jeffa Hechta pro časopis New Scientist.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist