https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-scientist-zonalni-vetry-a-chladne-vody-asi-mohou-za-ztroskotavani-velryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New Scientist: Zonální větry a chladné vody asi mohou za ztroskotávání velryb

26.7.2004 15:15 | PRAHA/SYDNEY (EkoList)
Ztroskotání velryb už není takovým tajemstvím - přinejmenším na plážích jihovýchodní Austrálie. Analýza dat sbíraných více než 80 let odhalila, že každých 10 až 12 let se na pobřeží v této oblasti objeví nepřiměřený počet kytovců. Zdá se, že ztroskotávání způsobuje klimatický fenomén zvaný zonální západní větry.
 

Dříve se myslelo, že jde o náhodné události - nebo spojené s jevy jako El Nino - ale nic to jednoznačně nedokazovalo. My jsme ukázali jasné schéma," říká Mark Hindell z oddělení pro výzkum antarktické divoké přírody na Tasmánské univerzitě v Hobartu.

Tasmánie je jedním z míst na světě s velmi častým výskytem ztroskotávání kytovců. Delfíni obecní, vorvani a kulohlavci - to jsou tři druhy, které se nejčastěji stávají jeho obětí. Hindellův tým analyzoval data ze všech zaznamenaných ztroskotání kytovců v Tasmánii od roku 1920 do roku 2002. Ve vrcholných rocích bylo na plážích objeveno asi desetkrát více kytovců než v jiných letech. Během posledního vrcholného roku (1992) se objevilo 29 "ztroskotanců". Když si tým srovnal své informace o ztroskotání s daty ve státě Victoria na jihu australské pevniny, zjistil stejné schéma.

Pak se vědci zaměřili na možná vysvětlení z oblasti ekologie. Zaznamenali, že výskyt těchto událostí se nějak vztahuje k rozdílnostem v letních teplotách mořské hladiny a tlaku vzduchu u hladiny poblíž Tasmánie, což jsou indikátory posunů v pohybu zonálních západních větrů přes australský kontinent.

Zhruba každých 10 let tyto větry zapříčiňují silné bouře a zvedají množství chladné subantarktické vody, která se pohybuje na sever k pobřeží Tasmánie. Mnoho druhů velryb se napojí na tuto chladnou vodu, protože je bohatší na živiny. "A jak se chladnější voda dostává blíž k pobřeží, dostávají se tam i velryby a delfíni," říká Hindell.

Přestože toto tvrzení nevysvětluje přesně, co je příčinou velrybích ztroskotání, znalost těchto pravidelných vrcholů by mohla pomoci záchranářským skupinám pro velryby. Mohly by v kritické době zintenzívnit školení místních lidí, aby věděli, jak se zachovat, pokud najdou ztroskotanou velrybu. Nebo by dokonce mohly hlídat pláže během nejnebezpečnějších období.

"Informace, které mohou pomoci s lepší přípravou dobrovolníků, by pro nás byly určitě velmi užitečné," komentoval poznatky vědců Ron Ling, předseda Organizace pro záchranu a výzkum kytovců v Austrálii, sídlící v Sydney.

Podle Emmy Watson pro časopis New Scientist, 16. července 2004


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist