https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-vision-uganda-povolila-sportovni-lov-leopardu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New Vision: Uganda povolila sportovní lov leopardů

12.6.2007 08:30 | PRAHA/KAMPALA (EcoMonitor)
Uganda oznámila, že hodlá povolit sportovní lov leopardů. Minulý týden schválila tento návrh i Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Ministerstvo obchodu tak může odvolat dosud platný zákaz lovu, ročně budou lovci moci v zemi zastřelit až 28 leopardů.
 

Povolení umožňuje lov „pouze pro osobní využití a výhradně za účelem sportu pro trofeje a kůži“. Uganda původně požadovala roční kvótu padesáti kusů a také chtěla, aby leopard již nebyl zařazen v Příloze I úmluvy CITES, která chrání zvířata ohrožená vyhynutím. Leopard měl být zapsán v Příloze II, ve které jsou zařazena zvířata s nimiž se smí, byť kontrolovaně, obchodovat.

Podle ugandského úřadu ochrany přírody (Uganda Wildlife Authority) žije v této zemi 2 700 leopardů. Podle jeho ředitele Sama Mwandhy bude sportovní lov pro Ugandu přínosem.

Každý safari lovec bude muset zaplatit za odstřel šelmy 50 000 amerických dolarů. „Je velmi nepravděpodobné, že nějaký Uganďan bude mít zájem o lov, zejména za tuto cenu, ale očekáváme zájem zahraničních návštěvníků,“ prohlásil Mwandha. Podle něj je jednodušší regulovat počet leopardů pomocí sportovních lovců, protože ti se vždy pochlubí se svým úlovkem, píše New Vision.

Výzkum místní nevládní organizace zjistil, že v oblasti Kiruhura bylo v období 2003-2006 zabito devět leopardů. „Lov udělá z leopardů mnohem cennější zvířata, něž byla dosud, takže lidé je nebudou zabíjet například otrávenými návnadami,“ říká Sam Mwandha. Podle něj je budou lidé naopak více chránit a přestanou je považovat za škodnou zvěř. Ředitel ugandské pobočky Mezinárodního svazu pro ochranu přírody IUCN Alex Muhwezi také podporuje odvolání zákazu lovu.

Někteří ochránci životního prostředí kritizovali povolení CITES s tím, že nikdo ze strany Úmluvy nezjišťoval, jaký je skutečný počet leopardů v Ugandě. „Navzdory nedostatku vědeckých informací o počtu těchto šelem v Africe umožnila CITES safari lov a v budoucnu možná umožní i růst počtu ulovených zvířat,“ prohlásil Will Travers z organizace Species Survival Network.

Podle článku Harriette Onyallaové z New Vison 07. 06. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist