https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-york-times-lesy-dokazou-zmirnit-silu-hurikanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New York Times: Lesy dokážou zmírnit sílu hurikánů

12.9.2007 08:19 | PRAHA/HONDURAS (EcoMonitor)
Neexistuje způsob zastavení hurikánů. Dvě prudké bouře, které nedávno udeřily na karibském pobřeží Mexika a Střední Ameriky, však ukázaly, jak důležité jsou lesy a mangrovové porosty při jejich zpomalování, napsal deník New York Times.
 

Hurikán Anita
Ilustrační foto: Hurikán Anita, který zaútočil na pobřeží Mexika v roce 1977.
Zdroj: National Oceanic and Atmospheric Administration

"Stromy chrání půdu a tlumí bouře," tvrdí José Andrés Tamayo, římskokatolický kněz a hlavní obhájce honduraského životního prostředí. Lesů ve Střední Americe ubývá a zhoršování životního prostředí je jedním z důvodů, proč i průměrné bouře mohou způsobit katastrofální záplavy a sesuvy půdy. Hurikán Felix s rychlostí větru 250 km/h zasáhl minulé úterý pobřeží severní Nikaraguy a jižního Hondurasu, což je jedna z nejlesnatějších oblastí. Ačkoli bouře decimovala osídlení na pobřeží, podle úřadů ji stromy dokázaly částečně zeslabit. Hurikán zabil minimálně 71 lidí, napsaly New York Times.

"Lesy znamenají pro hurikány překážku," řekl podle New York Times honduraský prezident Manuel Zelaya Rosales. Ten uznává, že hurikány jsou kvůli odlesňování, které pustoší jeho zemi, mnohem nebezpečnější. "Snažíme se to napravit, ale bude to trvat deset i více let." Honduras ztratil procentuálně největší rozlohu lesů ze všech zemí v Jižní Americe, podle odborných studií přišel od roku 1990 o více než třetinu jejich rozlohy. Otec Tamayo mobilizuje místní obyvatele, aby se snažili ilegální těžbu dřeva zastavit blokováním dálnic a mostů a převzali dřevařský průmysl v provincii Olancho, kde je největší přírodní rezervace v zemi.

"Pokud se problémem nezačneme vážně zabývat, dopadneme jako druhé Haiti," podle deníku řekl Tamayo. Haiti, které o stromy přišlo, funguje jako odstrašující příklad. Rozdíl mezi bujnými lesy v Dominikánské republice na jedné straně ostrova Hispaniola a kamenitými stráněmi Haiti na straně druhé je jasný. Hurikán Jeanne zavinil v roce 2004 smrt devatenácti lidí v Dominikánské republice a stovek v Haiti.

Podle článku Marca Laceye v deníku New York Times ze dne 7. 9. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist