https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-york-times-vetrne-parky-nezmensi-znecisteni-vzduchu-naznacuje-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New York Times: Větrné parky nezmenší znečištění vzduchu, naznačuje studie

9.5.2007 02:00 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
V souvislosti s výstavbou tisíců větrných elektráren pravděpodobně neubude znečišťujících látek způsobujících smog a kyselé deště, mohl by se však zpomalit nárůst objemu emisí skleníkových plynů. Informuje o tom deník New York Times s odkazem na studii, kterou minulý týden vydala americká Národní akademie věd.
 

Studie zjistila, že úřady, které povolují výstavbu větrných elektráren, mají jen málo nástrojů k měření dopadů na kvalitu ovzduší, na zvířata (zejména ptáky a netopýry) a na ochranu divoké přírody. Ředitel studie David J. Policansky podle New York Times řekl, že rozhodování o větrné energii je složité, protože negativní důsledky se projevují lokálně, zatímco pozitivní jsou vidět až na regionální či národní úrovni. Ve zprávě se píše, že na rozdíl od evropských zemí je ve Spojených státech, obrovské zemi s tradiční politickou pluralitou a soukromým podnikáním, nepravděpodobné, že by se větrná energetika mohla plánovat na národní úrovni. Podnikatelé ani lokální úřady ale nemají skoro žádné federální směrnice jak rozhodovat.

Rozsah lokálních škod způsobených větrnými elektrárnami není jasný, píší New York Times. Pravděpodobně nejohroženější ze všech zvířat jsou netopýři a dravci, protože se pomalu reprodukují. Avšak vědci své odhady staví jen na primitivních metodách, například počítají zdechliny u větrníků a doufají, že je jiná zvířata mezitím neodtáhla, řekl Paul G. Risser, vedoucí studie. "Pokud je zabito 100 netopýrů, netušíme, zda to je 100 z 10 milionů nebo 100 ze 100 milionů," uvedl Risser. Vědci nevědí ani to, zda novější větrné turbíny, které mají obrovské vrtule a točí se pomaleji, jsou pro ptáky a netopýry bezpečnější než staré modely, které se točí spíš jako vrtule letadla.

Větrné elektrárny mohou nahradit energii z uhlí a vyrábět elektřinu bez oxidů dusíku a bez oxidů síry způsobujících kyselé deště. Ale ve studii se uvádí, že větrníky celkový objem těchto emisí nesníží, protože emise síry už byly omezeny a emise oxidů dusíku budou pravděpodobně omezeny následně. Větrná energie také může snížit objem emisí oxidu uhličitého z uhelných elektráren, ale tento dopad bude malý, uvádí zpráva. Do roku 2025 mohou větrné elektrárny omezit emise oxidu uhličitého o 4,5 procenta (v porovnání se stavem, kdyby žádné větrníky energii nevyráběly). "To však jenom zpomalí nárůst", řekl podle New York Times Paul G. Risser, "ke snížení objemu emisí oxidu uhličitého to nepovede."

Studie vycházela z předpokladů amerického ministerstva energetiky, podle kterých vzroste v následujících 15 letech výkon elektráren na pobřeží z 19 na 72 GW, neboli ze dvou procent na sedm procent národní výrobní kapacity. Skutečný dopad však může být menší, protože větrníky jsou v provozu méně hodin než uhelné či jaderné elektrárny, napsal deník. Výkon větrných elektráren se mezi léty 2000 a 2006 zčtyřnásobil, ale stále vyrábějí méně než jedno procento elektřiny spotřebované ve Spojených státech. Množství energie z větrných elektráren, které může být zapojeno do elektrické sítě, je limitované, říkají vědci. Maximálně lze uspokojit asi 20 procent národní spotřeby elektřiny, upřesnil David J. Policansky.

Podle článku Matthewa L. Walda v deníku New York Times ze dne 4. 5. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist