https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-york-times-vodni-vsi-z-rybich-farem-ohrozuji-divoke-lososy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New York Times: Vodní vši z rybích farem ohrožují divoké lososy

17.12.2007 08:04 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Paraziti, kteří žijí na lososích farmách, likvidují mladé divoké lososy plující okolo, napsal deník New York Times. V některých řekách a potocích tak mohou brzy tyto ryby úplně vymizet, zjistili kanadští vědci.
 

Vědci zkoumali lososy v oblasti severně od Vancouverského ostrova v Britské Kolumbii. Podle jejich zjištění i dřívějších zkoumání ale paraziti z rybích farem ohrožují populace divokých lososů všude na světě. Ryby se na farmách chovají v připevněných podvodních klecích, které fungují jako výkrmny. Paraziti zvaní vodní vši napadají mladé lososy, kteří migrují okolo.

Ne všichni však tento názor sdílejí. Podle vládní agentury Fisheries and Oceans Canada nebyla shledána "žádná přímá příčina a následek" mezi vodní vší a úmrtností lososů. Podle agentury je rozšíření vodních vší "skládankou komplexních ekosystémů", které je potřeba více studovat. Ekolog z agentury Brian Riddell pro New York Times řekl, že na výskyt lososů mohou mít vliv i další faktory, jako způsob lovu, těžba dřeva a klimatické změny. Podle něj by bylo chybou "příliš se zaměřit na jedinou příčinu", píše deník.

Vědci uvádějí, že podle jejich výpočtů existuje mezi mladými lososy vysoká úmrtnost z důvodu napadení vodní vší, a to okolo 80 procent. Některé lokální populace by tak mohly během čtyř lososích generací úplně vymizet, to znamená zhruba za osm let. "Pokud se nic nezmění, tyto ryby ztratíme," řekl Martin Krkošek, ekolog rybářství na University of Alberta a vedoucí studie. Ray Hilborn, biolog rybářství na Washingtonské univerzitě, který se na studii nepodílel, ale je s výsledky seznámen, označil data jako přesvědčivá, napsal deník New York Times. Navíc řekl, že údaje vzbuzují "vážné obavy i ohledně navrhovaného umělého chovu dalších druhů, jako je například treska. "Velkokapacitní rybí farmy jsou přirozenou základnou pro patogeny," to nemusí být jen vodní vši, řekl Hilborn.

Mořské vši se běžně vyskytují v otevřeném moři, kde se přichytávají na ryby a přiživují se na nich. Způsobují jim otevřené léze, uvádí deník New York Times. V přírodě se s nimi mladí lososi obyčejně nesetkají, dokud nejsou tak velcí, aby přežili mírné napadení. Na rybích farmách, které jsou obvykle umístěny v místech, kudy musí mladí lososi proplout při své cestě do moře, se ale mořským vším daří. Mezi návrhy, jak této situaci zabránit, se objevuje například oddělení farem stěnami nebo jejich posunutí po pobřeží směrem od řek. Jednou z myšlenek je i krmení chovaných ryb potravou s medikamenty. Tento přístup vzbuzuje další obavy ekologů, protože potrava nespotřebovaná rybami klesne na dno oceánu, nebo se rozpustí ve vodě, což může ovlivnit další mořské organismy. Podle autorů zprávy je potřeba najít řešení co nejdříve. Může trvat deset lososích generací, než se nashromáždí dostatečný objem dat o zamoření parazity z farem, ale to "značně přesahuje čas, než lososi vymizí".

Podle článku Cornelie Deanové v deníku New York Times ze dne 14. 12. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist