https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/new-zealand-herald-bikeri-bojuji-za-diverzitu-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

New Zealand Herald: Bikeři bojují za diverzitu lesa

29.6.2007 08:33 | PRAHA/NOVÝ ZÉLAND (EcoMonitor)
Lesní oblast Whakarewarewa Forest na Novém Zélandu se svými stezkami v posledních letech stala vyhlášeným rájem bikerů z celého světa. Nyní se však cyklisté obávají, že nový systém hospodaření, který chce v tamních lesích zavést dřevařská společnost, poškodí unikátní charakter místa.
 

"V tomhle lese jde o víc než jen o těžbu dřeva. Je to důležitá novozélandská rekreační oblast," řekl podle New Zealand Herald Dave Donaldson, který ve Whakarewarewa Forest jezdí na kole již 12 let. Předminulý víkend se cyklisté vyděsili, když společnost Timberlands oznámila svůj plán nahradit stávající stromy v nejdůležitější oblasti komerčně úspěšnějšími druhy, například borovicí montereyskou. Oblast je protkána stezkami pro horská kola. Místní MTB klub se zvláště obává, že zmizí eukalypty, modříny a sekvoje, některé z nich až stoleté.

Společnost Timberlands klub ujistila, že pokácené sekvoje nahradí vzápětí zase sekvojemi, a že kácení bude probíhat po etapách, takže naráz nevzniknou velké volné plochy. "V sázce je možnost, že charakter oblasti může být zničen," řekl Dave Donaldson. Podle něj firma sice rozumí obavám cyklistů a jedná v rámci svých práv, ale má "myšlení těžařů dřeva", píše deník.

V minulých několika letech oblíbenost stezek ve Whakarewarewa Forest velmi stoupala a nyní lákají bikery z celého světa. Město Rotorua hostí několik významných MTB akcí, například Cateye Moonride a NZO N-Duro Mountain Bike Series. Minulý rok se tam jel i MTB šampionát pořádaný Mezinárodní cyklistickou federací UCI. Místní obchodníci díky tomu prosperují a vědí, že ochrana lesa je pro ně důležitá. Gregg Brown, biker a majitel místní hospody a kavárny prohlásil, že světový šampionát zastínil všechny události ve městě, kromě Lions rugby tour v roce 2005. I on by chtěl, aby byl les stále chráněn. Tvrdí, že díky diverzitě a stáří stromů je ježdění v oblasti výjimečným zážitkem. "Takovou kombinaci jinde na Zélandu nenajdete, možná ani jinde ve světě," řekl podle New Zealand Herald Gregg Brown.

Colin Maunder, manažer řízení rizik společnosti Timberlands, uvedl, že firma si je vědoma hodnoty lesa pro rekreační užívání, avšak musí zajistit i to, aby těžba byla rentabilní. "My nejsme turistický průmysl, ale lesní průmysl." Editorka místního deníku Daily Post Jill Nicholasová ale oponuje: "Kdo by si jen před několika lety pomyslel, kolik peněz našemu území přinese terénní cyklistika." MTB trasy ve Whakarewarewa Forest přináší lokální ekonomice ročně 4,35 milionů novozélandských dolarů. Každý rok totiž přijíždí do oblasti 51 000 návštěvníků.

Oblast Whakarewarewa Forest má rozlohu 5667 ha. Od roku 1899 sloužila jako zkušební stanoviště pro 170 druhů exotických rostlin. Jako hospodářsky nejdůležitější se ukázala borovice montereyská, avšak dařilo se i jiným druhům, například sekvojím. Některé části lesa jsou v současné době chráněné. V posledních několika letech se z oblasti stal cyklistický ráj a bikeři se obávají, že kácení stromů zničí unikátní charakter místa, napsal deník New Zealand Herald.

Podle článku Juliet Rowanové v deníku  New Zealand Herald ze dne 23. 6. 2007.


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist