https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/news-24-krovaci-celi-nedostatku-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

News 24: Křováci čelí nedostatku vody

15.12.2008 10:00 | PRAHA/JOHANNESBURG (Ecomonitor)
Křováci, kteří žijí v centrální části pouště Kalahari, jsou kvůli souhlasu botswanské vlády s těžbou diamantů na jejich území vážně ohroženi nedostatkem vody, oznámila ve středu organizace Survival International.
 

Mapa Botswany.
Mapa Botswany.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Wikimedia Commons

"Společnost Gem Diamonds (největší producent diamantů na světě) získala povolení k těžbě na území kalaharských Křováků za podmínky, že jim neumožní přístup k vodě," řekla mluvčí organizace Miriam Rossová.

Ta pro News 24 dále uvedla: "Křovákům bylo zakázáno nakládat s nepoužívanými vodními vrty, které v oblasti udělala společnost Gem Diamonds a které byly jejich hlavním zdrojem vody." Botswanská vláda zákaz obhajuje s tím, že voda je určena pro divoká zvířata.

"Vláda také schválila studii dopadů na životní prostředí (Environmental Impact Asssessment, EIA), kterou společnost Gem Diamonds k žádosti o povolení těžby předložila. Gem Diamonds říká, že Křováci těžbě přejí. Nebylo jim však poskytnuto žádné nezávislé poradenství, které by je seznámilo s dopady těžby na jejich životy," upozorňuje dále Miriam Rossová.

"Křováky tento rok navštívila poradenská firma, aby vyslechla jejich názor na těžbu diamantů na svém území. Projektový manažer této firmy krátce po ukončení projektu začal pracovat pro společnost Gem Diamonds," dodala Rossová.

Ředitel organizace Survival International Stephen Corry prohlásil: "Je skandální, že vláda Botswany trvá na tom, aby Gem Diamonds neumožnila Křovákům přístup k vodě."

"Vláda je odhodlána použít jakýchkoliv prostředků k udržení Křováků mimo jejich území... S velkou pravděpodobností dokonce ani neví, že nebudou mít z místa těžby k vodě přístup," řekl dále Stephen Corry.

Oddělení mezinárodních vztahů botwanské vlády a společnost Gem Diamonds prohlásily, že se k záležitosti vyjádří později.

Podle článku Bushmen face water shortage zveřejněného na serveru New24.com 10. prosince 2008



reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist