https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/news-24-orangutani-na-strednim-borneu-vyhynou-do-tri-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

News 24: Orangutani na středním Borneu vyhynou do tří let

9.5.2008 09:32 | PRAHA/JAKARTA (Ecomonitor)
Jedna z největších volně žijících skupin orangutanů na Borneu prý do tří let zcela zmizí, jestliže nebude drasticky omezeno rozšiřování plantáží olejových palem. Tvrdí to místní ochránci životního prostředí, píše server News 24.com.
 

orangutan
Orangutan.
Foto: Ivan Mikšík

"V provincii Střední Kalimantan vyhynou orangutani do tří let," prohlásil na tiskové konferenci Hardi Bhaktiantoro, ředitel organizace Centre for Orangutan Protection. V lesích centrální oblasti indonéského Kalimantanu žije přes 30 000 orangutanů. To je více než polovina všech orangutanů, kteří dnes obývají ostrov Borneo rozdělený mezi Indonésii, Malajsii a Brunej.

Podle odborníků se populace orangutanů na Borneu zmenší každý rok o devět procent. V indonéské části ostrova však k vymírání tohoto druhu dochází rychleji kvůli neřízené expanzi pěstování palmového oleje. "Rozšiřování plantáží ničí původní lesy, ve kterých orangutani žijí. Dokud vláda nepřijme účinná opatření na ochranu přirozených míst výskytu, není možné zvrátit tento negativní trend," řekl serveru News 24.com Bhaktiantoro.

Ten také na tiskové konferenci ukázal novinářům fotografie, které zachycují odnášení mrtvých orangutanů z nově zakládaných plantáží ve Středním Kalimantanu. Zemědělci považují opice za škodnou a zabíjejí je, aby orangutani nesežrali sazenice olejových palem.

Orangutani žijí jenom na Borneu a Sumatře a jsou označeni jako ohrožený druh v seznamech Světového svazu na ochranu přírody (IUCN).

Podle odborníků se počet orangutanů za posledních šedesát let zmenšil o více než polovinu. Důvodem je ničení původních lesů, ve kterých lidoopi žijí, ale také pytláctví a obchod se zvířaty. Podle organizace Greenpeace bylo v Indonésii zničeno téměř 72 % ze 123 milionů hektarů původních deštných pralesů kvůli kácení dřeva na prodej a vypalování lesů pro novou zemědělskou půdu.

Současná vlna zájmu o palmový olej, zejména ze strany kosmetického průmyslu a společností vyrábějící biopaliva, ale vytváří další tlak na původní lesy, které jsou jediným místem, kde mohou orangutani přežít. "Kácení lesů v oblasti středního Bornea je zejména kvůli pěstování olejových palem extrémně intenzívní," prohlásil Bhaktiantoro pro server News 24.com.

Během konference OSN o klimatických změnách, kterou Indonésie hostila v prosinci, se prezident země Susilo Bambang Yudhoyono nechal slyšet, že jeho vláda udělá pro záchranu orangutanů všechno, co bude v jejích silách. Při příležitosti konference OSN také představil Akční plán pro orangutany, který by měl do roku 2017 ochránit jejich území a také by měl pomoci zavést udržitelné lesní hospodářství.

Podle článku serveru News 24.com ze dne 07. května 2008.


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist