https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/news24-bezpecne-ukladani-uhliku-do-podzemni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

News24: Bezpečné ukládání uhlíku do podzemní vody

2.4.2009 16:56 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Ukládání zachyceného uhlíku do země není tak bezpečné jako jeho ukládání do vodních systémů, ukrytých ve velkých hloubkách. Alespoň to tvrdí britští vědci, podle nichž je to správné místo tisíce metrů pod povrchem, píše agentura Reuters.
 

Studie univerzity v Manchesteru ukazuje, že geologicky nejstabilnější, a tedy nejlepší místo pro ukládání uhlíku, jsou prastaré vodní toky ukryté tisíce metrů pod povrchem země. Takové místo uložení prý zaručí, že nedojde k úniku plynu zpátky na povrch a do atmosféry.

„Chceme ukládat oxid uhličitý pod zem, ale důležitá otázka je, jak moc je to bezpečné,“ řekl agentuře Reuters Chris Ballentine, jeden z autorů studie. Řada zemí vidí v ukládání uhlíku klíčový nastroj ve zmírňování změn klimatu. Zachycování emisí skleníkových plynů přímo na komínech elektráren spalujících fosilní paliva a jejich ukládání pod zem by prý mohlo snížit celkové emise skleníkových plynů v atmosféře o třetinu, píše agentura Reuters. Nicméně tato technologie je dosud nevyzkoušená v podmínkách běžného provozu a také je velmi drahá. Podle Reutres vycházejí náklady na jednu tepelnou elektrárnu zhruba na jednu miliardu liber.

Tým manchesterské univerzity zkoumal, jak se oxid uhličitý rozpouští ve vodě a řadu dalších technických detailů, aby zjistil, jak uložený uhlík reaguje s geologickým okolím. Výzkum probíhal na devíti přírodních ložiskách plynu v Severní Americe, Číně a v Evropě. Zde jsou skleníkové plyny, které pocházejí z dávné vulkanické činnosti, uloženy po tisíce let a dokonce miliony let.

Podle Ballentina výsledky ukazují, že uhlík v těchto podzemních úložištích zadržela především podzemní voda. Podle něj tyto podzemní nádrže nabízejí potencionálně obrovské možnosti, jak ukládat dnešní emise skleníkových plynů.

Zatímco jiné studie potvrdily, že je možné ukládat uhlík do geologického podloží, podle závěrů této studie není většina hornin schopná bezpečně skleníkové plyny zadržet. Na rozdíl od vody. „Naše studie ukazuje, že uhlík byl přirozeně a bezpečně uložen v podzemních vodách,“ napsal v prohlášení ke studii další z výzkumníků Stuart Gilfillan.

Podle článku agentury Reuters zveřejněné na serveru News24.com.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist