https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/news24com-amazonii-trapi-sucho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

News24.com: Amazonii trápí sucho

10.3.2009 10:40 | PRAHA/PAŘÍŽ (Ecomonitor)
Sucho ničí lesní porosty v Amazonii, a snižuje tak schopnost celého regionu vázat uhlík. Tvrdí to studie, která shromáždila data za posledních třicet let. Podle vědců by sucho v kombinaci s ničením lesních porostů mohlo urychlit celosvětový proces klimatických změn, píše server News24.com.
 

Tropická džungle
Džungle v národním parku Blue Hole v Belize.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

Bujná vegetace v Amazonii každý rok absorbuje zhruba dvě miliardy tun oxidu uhličitého. Podle studie zveřejněné v časopise Science je však zdejší příroda překvapivě silně zasažena suchem. V jeho důsledku ve velkém odumírají rostliny, což může způsobit velký nárůst emisí skleníkových plynů, píše News24. Podle vědců by se v posledku mohl urychlit proces klimatických změn.

Podle studie se kvůli suchu do atmosféry dostalo až pět miliard tun oxidu uhličitého, což je více než roční produkce Evropy a Japonska dohromady. Vědci na problém upozorňovali již během sucha v roce 2005. Tehdy prý sucho natolik poškodilo zdejší porosty, že tím prakticky zvrátilo několik desetiletí trvající proces absorpce uhlíku.

„Po řadu let amazonský prales pomáhal zpomalovat klimatické změny. Ale spoléhat se na tuto pomoc přírody je extrémně nebezpečné,“ řekl News24 Oliver Phillips z univerzity v Leedsu, hlavní autor studie. „Kdyby se pohlcování uhlíku zpomalilo, nebo by dokonce došlo k opačnému procesu, koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře by prudce vzrůstala. A naše výzkumy ukazují, že to je možné,“ řekl Phillips. Na studii se podílelo 68 vědců ze třinácti zemí světa. Ti upozorňují, že na sucho jsou obzvláště citlivé některé druhy tropických palem.

Na první pohled Amazonie žádné velké změny nevykazuje, podle vědců ale záznamy ukazují, že se odumírání stromů zrychluje. Kvůli tomu, že území porostlé pralesy je tak obrovské, může mít i malá změna dalekosáhlé důsledky na uhlíkový cyklus celé planety, píše News24.

Podle článku Drought threatens Amazon zveřejňeného na serveru News24.com 06. 03. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist