https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/newscientist-antibakterialni-ponozky-mohou-zvysovat-emise-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NewScientist: Antibakteriální ponožky mohou zvyšovat emise skleníkových plynů

20.8.2010 16:01 | PRAHA (Ecomonitor)
Antibakteriální nanočástice, které se používají například u protizápachových ponožek, mohou mít větší vliv na životní prostředí, než se předpokládá. Například se mohou podílet na emisích skleníkových plynů, píše server NewScientist.
 

Ponožky
Jak moc můžou ponožky poškozovat klima?
Ilustrační foto: TheAlphaWolf/Wikimedia Commons

Nanočástice stříbra jsou používány jako antibakteriální složka v široké škále produktů – od protizápachových ponožek až po obvazy na hojení ran. Používají se také při úpravě odpadních vod.

Většina výzkumů o vlivu nanočástic na životní prostředí byla ale provedena jen u jediného mikrobu nebo rostliny v laboratoři. Benjamin Colman, chemik na Duke University v Durhamu v Severní Karolíně a jeho kolegové se pokusili zachytit jejich činnost ve více realistickém prostředí. Kromě klasického laboratorního prostředí zkoumali, jak se nanočástice stříbra chovají venku.

Pro experiment použili dvě venkovní nádoby s rostlinami, které byly naplněné hlínou a upraveným kalem s koncentrací podobné úrovně, jako je v odpadních vodách. Jedna z nádob přitom obsahovala 55 mikrogramů nanočástic stříbra na gram kalu.

Během dvou měsíců byl v nádobě s obsahem stříbra výrazný pokles populace mikrobů oproti vzorku v laboratoři. Navíc aktivita enzymů, které produkují k prolomení organické hmoty, byla o 34 % nižší v nádobě s nanočásticemi oproti nádobě, kde byl pouze kal.

Ukázalo se tak, že laboratorní výsledky nejsou dobrým vodítkem pro zkoumání nanočástic, říká Colman. Jeho tým také měřil objem plynů produkovaných mikroby. Úroveň koncentrace skleníkového plynu oxidu dusného byl v nádobě s nanočásticemi čtyřnásobný oproti nádobě, v níž byl použit pouze kal.

Donald Wuebbles z University of Illinois, který se zabývá výzkumem atmosféry, říká, že kdyby tyto výsledky byly replikovány ve velkém měřítku, mohlo by to „přispět k většímu zájmu o globální změny klimatu“. Připomněl, že oxid dusný může také poškodit ozónovou vrstvu, pokud se dostane do stratosféry.

Podle článku "Antibacterial socks may boost greenhouse emissions", který vyšel na NewScientist dne 13. srpna 2010.


reklama

 
Martin Singer

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist