https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/newscientist-klimaticke-zmeny-jiz-ovlivnuji-nasi-spolecnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Newscientist: Klimatické změny již ovlivňují naši společnost

18.3.2009 13:12 | PRAHA/KODAŇ (Ecomonitor)
Lidská společnost je malým, ale významným dílem ovlivňována globálním oteplováním. Napsal o tom časopis Newscientist. Klimatoložka Jean Palutikofová z východoanglické univerzity (University of East Anglia - UEA) minulý týden na kongresu o klimatických změnách v dánské Kodani zdůraznila, že klimatické změny budou výrazně měnit naši společnost. Usuzuje tak z četných studií na toto téma.
 

Pole s řepkou olejkou
Zemědělské postupy se budou muset přizpůsobovat měnícímu se podnebí.
Foto: Martin Mach Ondřej/Ekolist.cz

Ovlivněna bude dle jejího názoru například úmrtnost nebo způsob pěstování potravin. Změny v našem chování lze již zpozorovat na určitých místech planety, tvrdí Palutikofová.

Výzkumy a modelové příklady nám říkají, v kterých částech planety můžeme vidět reálné dopady globálního oteplování. Palutikofová se zaměřila na dvě tyto oblasti, takzvané "horké body": kukuřičná pole na americkém středozápadě a oblast jihovýchodní Austrálie.

Palutikofová na citacích z publikované literatury demonstrovala oteplování amerického středozápadu, které postupně probíhalo během několika uplynulých desítek let. Dle průzkumů zde farmáři začínají setbu kukuřice dříve, než v minulosti. Nevyloučila sice, že v případě této adaptace se jedná o náhodu, ale zdůraznila, že pro farmáře by nemělo smysl započít setbu dříve, pokud by to pro ně nebylo výhodné.

Na jihovýchodě Austrálie lidé již deset let trpí ničivými suchy. Místní vláda podnikla různá opatření na snížení spotřeby vody v domácnostech. Stanovila mezní kvóty spotřeby a uložila pokuty za jejich překročení. Domácnosti, které se rozhodly zvýšit efektivitu spotřeby vody vláda podpořila finančně. Mnoho z nich zavedlo takzvané systémy "šedé vody". Mezi nimi například lapače dešťové vody nebo záchody s dvojitým splachováním. Podle údajů místních vodohospodářů jsou tato opatření účinná a spotřeba se snížila.

V obou těchto příkladech je podle Palutikofové významné, že souvisí se změnami klimatu způsobené člověkem.

Podle článku Climate change already shaping society, vydaného na serveru časopisu Newscientist dne 12. března 2009.
reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist