https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nigerijsky-stat-zamfara-nabizi-ozbrojencum-dve-kravy-za-ak-47
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nigerijský stát Zamfara nabízí ozbrojencům dvě krávy za AK-47

18.7.2020 09:40 | ABUJA (ČTK)
Za každou pušku dostanou dvě krávy, což jim umožní změnit profesi.
Za každou pušku dostanou dvě krávy, což jim umožní změnit profesi.
Licence | Volné dílo (public domain)
Guvernér severonigerijského státu Zamfara vyzval členy tamních ozbrojených gangů, aby odevzdali své pušky. Za každou dostanou dvě krávy, což jim umožní změnit profesi. Guvernér Bello Matawalle si od tohoto kroku podle zpravodajského serveru BBC slibuje ukončení násilí, jež si vyžádalo životy desítek lidí.
 

Matawalle řekl, že ti, kteří mají zájem zanechat násilí, mají odevzdat své útočné pušky AK-47.

V poslední době řádí v Zamfaře, ale také v sousedních státech Sokoto nebo Katsina, gangy, jež se přemísťují odlehlými oblastmi na motocyklech a terorizují místní obyvatele. Většinou plení obchody a kradou dobytek i obilí nebo berou lidi jako rukojmí, aby získali výkupné. Při jednom takovém nedávném útoku v Zamfaře přišlo o život 21 lidí.

Matawalle řekl, že v Zamfaře se lidé živí hlavně zemědělskou činností a tamním heslem je "farmaření je naše pýcha".

"Ti bandité původně prodali své krávy a koupili si za to pušky. Žádáme ty z nich, kteří chtějí opustit kriminální prostředí, aby přinesli své AK-47. Dostanou za ně dvě krávy, což je povzbudí," uvedl Matawalle. Slíbil také, že se postará o zrušení táborů, v nichž se ozbrojenci po lesích skrývají.

Organizace Human Rights Watch má informace, že ozbrojenci zabili v Zamfaře od začátku roku 262 lidí. Ačkoliv nigerijská vláda do regionu vyslala 1000 vojáků, dokázala zatknout jen velmi málo lidí zodpovědných za násilnosti. Stát Sokoto zažil vlnu útoků na začátku června. O život tam přišlo přes 40 lidí a prezident Muhammadu Buhari v reakci odsoudil veškeré násilnosti a teroristické činy směřující na nevinné Nigerijce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist