https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemci-nabizi-ostravskou-dalnici-o-70-miliard-levnejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemci nabízí ostravskou dálnici o 70 miliard levnější

23.10.2002 09:21 | PRAHA (ČIA)
Vypsat nové výběrové řízení na výstavbu dálnice, která má vést z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu k polským hranicím, požaduje zatím anonymní finanční skupina z Nizozemska. Ta nyní přichází s nabídkou úvěru na financování stavby s úrokem 2,5 procenta. Podle této varianty by Česko do roku 2032 za dálnici D47 zaplatilo 48 miliard korun, místo nyní uvažovaných sto dvaceti miliard, které za výstavbu požaduje izraelská společnost Housing & Construction. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.
 

"Loni 13. září jsme nabídli ministru Schlingovi úvěr půldruhé miliardy dolarů s úrokem tří, čtyř procent. Ministerstvo na nabídku nereagovalo," uvedl makléř Wilhelmus Venterink, který skupinu zastupuje. Exministr Schling tvrdí, že si na tuto nabídku nevzpomíná.

Nizozemská skupina předpokládá, že Česko svůj kontrakt s Housing & Construction zruší a chce se zúčastnit výběrového řízení, které by mělo být poté vypsáno. Svou identitu proto kvůli konkurenci tají. "Dvě a půl procenta? To považuji za nereálné," uvedl Jan Slabý z Wood & Company.

Podle projektu izraelské firmy činí náklady výstavby dálnice 49,8 miliardy korun. Tuto částku bude podle smlouvy stát splácet od roku 2007 pětadvacet let. Pokud se vezmou v potaz i úroky, dosahující téměř sedmi procent, tak celková suma může dosáhnout až 120 miliard.

"Ta částka není pevná. Výstavbu jsme rozdělili do tří fází a je velice pravděpodobné, že při bezproblémovém postupu prací v prvé fázi banka sníží úrokovou míru. Stalo se tak loni třeba ve Velké Británii," uvedl ředitel projektu Housing & Construction Amir Ronen.

Vláda v květnu loňského roku přidělila projekt výstavby dálnice D47 izraelské společnosti Housing & Construction bez výběrového řízení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist