https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizsi-emisni-limit-pro-brnenskou-slevarnu-heunisch-neplati-nss-jej-zrusil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nižší emisní limit pro brněnskou slévárnu Heunisch neplatí, NSS jej zrušil

27.6.2024 21:50 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Povinnost snížit emise těkavých organických látek v brněnské slévárně Heunisch na třetinu neplatí. Rozsudek krajského soudu z loňského dubna, jenž podpořil nařízení krajského úřadu, zrušil Nejvyšší správní soud (NSS). Vyplývá to z rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce a na které upozornil na síti X Český rozhlas. Správní úřady podle NSS nedostatečně odůvodnily, proč nařídily snížit emise právě na třetinu.
 
Spory mezi slévárnou, která sídlí v okrajové části Líšeň, a obyvateli okolních čtvrtí, jež obtěžuje zápach z továrny, trvá již několik let. Na základě různých měření a odborného posudku přistoupil krajský úřad k tomu, že stanovil emisní limit pro těkavé organické látky na 50 miligramů na metr krychlový s účinností od loňského 1. května. Jeho nařízení potvrdilo již před dvěma lety i ministerstvo životního prostředí. Správní orgány konaly na základě stížností obyvatel, petice i vedení městské části Židenice.

Slévárna se několik let snaží podle svých vyjádření o eliminaci zápachu pomocí různých technologií i změn pojivových směsí. Naposledy koncem loňského roku oznámila, že začne u odlitků, u jejichž výroby vzniká největší zápach, používat anorganické pojivo místo organického.

Nejvyšší správní soud zčásti potvrdil postup správních orgánů při snaze eliminovat obtěžující zápach. Avšak vytkl jim to, že není zřejmé, proč byl stanoven výše uvedený konkrétní limit a že v odborném posudku není dostatečně vysvětleno, s pomocí jakých konkrétních dostupných opatření by slévárna mohla splnit v posudku navržený limit. Problematická je navíc podle soudu situace v případě tzv. čichových prahů, které nejsou stanovené v právních předpisech, ale jsou zmiňované pouze v odborné literatuře. Každá těkavá organická látka má různou míru čichového prahu, a snížení emisí tak nemusí vést prostřednictvím obecného limitu ke snížení zápachu.

"Svůj postup a úvahy měly (správní orgány) řádně zachytit ve správním spisu, aby byly přezkoumatelné," konstatoval NSS. To však neudělaly. "Způsob, jímž správní orgány vypořádaly konkrétní a závažné výhrady stěžovatelky, nicméně budí spíše dojem, že stanovení specifického emisního limitu je jakýmsi 'pokusem' vedeným snahou vyřešit obtěžování obyvatel zápachem, spíše než odpovědným a vyváženým zhodnocením reálných možností a důsledků uložení této povinnosti. Správní orgány měly zvážit, zda disponují dostatečně přesnými a spolehlivými podklady, aby mohly odpovědně stanovit specifický emisní limit, nebo zda mají prozatím stanovit stěžovatelce pouze povinnost předložit projekt úprav na plánovanou hodnotu emisního limitu," uvedl NSS v rozhodnutí.

Slévárna vyrábí odlitky z šedé litiny složitých tvarů, které využívají výrobci nejen v automobilovém průmyslu. Právě složitost těchto tvarů vyžaduje použití dvou různých směsí. Z jedné je vyrobena forma a z druhé potom jádra, která umožňují vytvářet v odlitku dutiny. Největší množství emisí vzniká při tuhnutí taveniny a vytloukání odlitků z formy. Naprostá většina výroby slévárny je určená pro zahraniční trh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist