https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nku-kritizuje-nedostatecnou-funkcnost-drazni-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ kritizuje nedostatečnou funkčnost drážní dopravy

12.8.2003 11:55 | PRAHA (ČIA)
Závažné nedostatky shledal v systému čerpání a užití prostředků státního rozpočtu poskytovaných na drážní osobní dopravu Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jak uvádí kontrolor NKÚ Jiří Adámek, výsledek negativně ovlivnilo neprovedení optimalizace dopravní obslužnosti v jednotlivých regionech a také to, že ministerstvo dopravy nezabezpečilo účinný dozor nad financováním.
 

"Systém je založený na dofinancování ztráty z železniční osobní dopravy, což nemotivuje dopravce ke snižování nákladů a zlepšování hospodaření," uvedl Adámek. Nedošlo tedy ke stabilizaci finanční situace železniční osobní dopravy a zlepšení jejího hospodářského výsledku. Optimalizace se nedočkaly náklady železniční osobní dopravy ani nabízené kapacity. Využití poskytované kapacity tak dlouhodobě zůstává na nízké 27procentní úrovni.

Podle Adámka nedošlo ve srovnání s poslední kontrolou k žádným podstatným změnám. "Byl sice vytvořen nový systém podpory veřejné osobní dopravy, jeho funkčnost pro železniční osobní dopravu však zabezpečena nebyla," dodal Adámek.

Kontrolováno bylo období od roku 2001 až do dubna 2003. V letech 2001 a 2002 bylo Českým drahám (ČD) ze státního rozpočtu poskytnuto celkem 12,6 miliardy korun. Předmětem posuzování bylo ministerstvo dopravy a ČD (v rámci nich byly kontrolovány generální ředitelství, Divize obchodně provozní, Obchodně provozní ředitelství Brno, Pardubice a Praha a Depa kolejových vozidel Olomouc a Praha). Kontroloři se zaměřili na Středočeský, Pardubický, Královéhradecký kraj, Kraj Vysočinu a Olomoucký kraj.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist