https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nku-zkontroluje-penize-na-podporu-lesnictvi-i-hospodareni-eru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ zkontroluje peníze na podporu lesnictví i hospodaření ERÚ

8.7.2024 12:35 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověří peníze vynakládané na podporu lesnictví. Půjde o dotace vyplácené v letech 2019 až 2023 a úřad se zaměří na to, zda tyto peníze stát vynaložil účelně. Úřad prověří i hospodaření Energetického regulačního úřadu a peníze, které vydávají Technologická agentura ČR a Grantová agentura ČR na podporu výzkumu a vývoje.
 
Uvedené kontroly začnou v červenci a skončit mají v dubnu a květnu příštího roku.

"Podpora lesnictví je oblast, ve které se operuje s významným objemem peněz v rámci řady dotačních programů rozdělující jak evropské, tak i národní zdroje. Počítáme s tím, že kontrolovaný objem peněžních prostředků se bude pohybovat v řádech nižších desítek miliard korun," sdělil ČTK mluvčí NKÚ Václav Kešner.

Rizika spojená s rozdělováním dotací podle něj můžou spočívat například v nesprávném zacílení podpory, neměřitelných nebo nekonkrétních cílech. "Je také otázkou, jak je administrativně, časově i finančně náročná podpora lesního hospodaření, zdali podmínky pro žadatele nejsou složité a tak dále," poznamenal.

Peníze na podporu lesnictví kontroloval NKÚ v roce 2017 a zjistil případy plýtvání i nedostatky v rozdělování dotací. Jejich pravidla nenutila příjemce dosáhnout nejvýhodnějších cen. Úřad tehdy zjistil mimo jiné, že v některých případech byly postaveny posedy za 300 000 korun, za opravu metru lesní cesty po kalamitě se platilo i 13 000 Kč.

Další z kontrolních akcí zahájených v tomto měsíci prověří hospodaření a fungování Energetického regulačního úřadu (ERÚ). "V jistém ohledu tato kontrola reflektuje společenskou důležitost tématu rezonující v energetické krizi posledních let," uvedl mluvčí.

Kontroloři můžou prověřit například hospodaření s majetkem, veřejné zakázky nebo zajišťování služeb. Pro letošní rok hospodaří úřad se schváleným rozpočtem 305 milionů korun. V minulosti byli v ERÚ kontroloři například v roce 2009, kdy prověřovali jeho závěrečný účet.

Poslední z kontrol zahajovaných v červenci se týká Technologické a Grantové agentury. Prověřit má podporu základního a aplikovaného výzkumu prostřednictvím k tomu určených agentur.

"Počítáme s tím, že se zaměříme zejména na nastavení systému této podpory, dále nastavení priorit a cílů této oblasti a měřitelných indikátorů. Zároveň i na způsob poskytování podpory, jeho transparentnost a účelnost," informoval mluvčí. Z části bude úřad ověřovat, jak agentury reagovaly na nedostatky zjištěné při předchozích kontrolách z let 2015 a 2016.

Grantová agentura poskytla v letech 2019 až 2021 prostřednictvím šesti skupin grantových projektů podporu 12,8 miliardy korun. Technologická agentura poskytla prostřednictvím až 16 programů podporu 14,6 miliardy korun.

"V případě tříletého kontrolovaného období 2021 až 2023 by tak kontrolovatelný objem mohl činit zhruba 27,4 miliardy korun," uvedl mluvčí. Výsledkem kontrol by podle něj mělo být ujištění, že je dána jasná představa, čeho chce podpora základního a aplikovaného výzkumu dosáhnout, a zda se daří tuto představu transparentně a účelně naplňovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist