https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/noaa-hlasi-rekordne-teple-prvni-ctvrtleti-v-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NOAA hlásí rekordně teplé první čtvrtletí v USA

19.4.2000 14:45 | NEW ORLEANS (EkoList)
Letošní první čtvrtletí v USA bylo nejteplejší za posledních 106 let, sdělila včera americká vládní agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Nejnovější data také potvrzují, že období červen 1999 až březen 2000 bylo nejteplejší takové období v historii měření. Na tiskové konferenci při příležitosti Týdne Země v New Orleans to oznámil ředitel NOAA D. James Baker.
 

"Naše klima se otepluje rychleji než kdykoli předtím. Ignorování klimatických změn a nejnovějšího vývoje oteplování by národ přišlo draho. Malé změny globální teploty mohou vést k extrémním výkyvům počasí včetně sucha, záplav a hurikánů," řekl D. James Baker.

"Není pochyb, že finanční škody i škody na lidských životech způsobené událostmi souvisejícími s počasím v posledních letech vzrůstají. Je na čase zvýšit naše úsilí v aplikaci preventivních strategií, abychom snížili škody způsobené změnami klimatu," uvedl na téže tiskové konferenci ředitel Federální agentury pro zvládání krizových situací (FEMA) James Lee Witt.

Podle údajů FEMA muselo být za uplynulé desetiletí oficiálně vyhlášeno 460 velkých katastrof, zatímco v předcházejících deseti letech to bylo pouze 237 katastrof. Počet "oficiálně vyhlášených" katastrof se tedy téměř zdvojnásobil.

"S pokračujícím rozvojem pobřežních oblastí vzrůstá pravděpodobnost zvyšování škod na majetku a potřeba širší a nákladnější ochrany majetku," uvedla Mary lL. Landrieuová, senátorka za Demokratickou stranu. "Vzestup mořské hladiny umožní bouřím pronikat dále do vnitrozemí a ohrozit více lidí, více budov a více infrastruktury."

Během prvního čtvrtletí 2000 dosáhla průměrná teplota v USA 41,7 stupně Fahrenheita (asi 5,4 stupně Celsia ) což je o 1 stupeň F (asi 0,56 stupně Celsia) více než předchozí rekord za stejné období v roce 1990. Podle nejnovějších sezónních předpovědí bude ve většině oblastí USA zbytek jara a léto teplejší než normálně a některé oblasti USA budou nadále trpět suchem.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist