https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nomimujte-kandidaty-na-ropaka-a-zelenou-perlu-vyzyvaji-deti-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nominujte kandidáty na Ropáka a Zelenou perlu, vyzývají Děti Země

4.4.2019 15:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | Děti Země
Děti Země vyhlašují již 27. ročník ankety o antiekologický čin Ropák a 24. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Kandidáty může do půlnoci do pátku 12. dubna 2019 nominovat kdokoliv, pokud uvede jméno nominanta a důvod navržení, respektive citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou na stránce Dětí Země.
 

„Mezi žhavými kandidáty na Ropáka může být za prosazování plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe nominován Dan Ťok, který je už Ropákem roku 2015. Ťok stále tvrdě prosazuje výstavbu jezu u Děčína, ačkoliv nelze realizovat účinné kompenzace za zničení vzácných biotopů," říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno.

"Ťokův rezort také prosazuje novelu zákona o liniových stavbách, která má zabránit podávání odvolání spolky, neboť by musely platit desetitisícové poplatky,“ říká dále Miroslav Patrik. Podle něho se v nominacích jistě objeví i ministr Richard Brabec..

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle Patrika prezident ČR, Ropák 2013 a autor Zelené perly 2014 Miloš Zeman, který podle článku „Merkelová, ksindl a dobře mířená facka. Zemanova dost živá beseda s občany“ ze dne 21. dubna 2018 prohlásil následující: „Nenechme se terorizovat ekoteroristy, protože si myslím, že nám vnucují svoji představu, že modrásek nebo sysel jsou důležitější než živočich, který se jmenuje člověk.“

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod nominace, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Loni bylo do ankety nominováno 12 osob. U kandidáta na Zelenou perlu je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 40 výroků.

Titul Ropák 2017 získal poslanec, náměstek hejtmana Ústeckého kraje a zastupitel Děčína Jaroslav Foldyna (ČSSD) za podání změny zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, společně s poslancem Františkem Adámkem (ČSSD) v únoru 2017 v rámci novelizace stavebního zákona a její silné prosazování, na základě které jsou spolky od 1. 1. 2018 vyloučené z územních a ze stavebních řízení pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA podle zákona č. 100/2001 Sb., tzn. především pro stavby s lokálním negativním vlivem na životní prostředí a přírodu; novela stavebního zákona s touto změnou byla Poslaneckou sněmovnou schválená dne 27. 6. 2017.

Vítězem ankety Zelená perla 2017 se stal vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce s názvem „Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR a jeho plnění“ na Katedře jaderné chemie FJFI ČVUT studentkám a studentům poradil následující: „Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist