https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nord-stream-2-stabilizuje-ceny-energie-v-cr-uvedl-namestek-mpo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plynovod Nord Stream 2 stabilizuje ceny energie v ČR, uvedl náměstek MPO

20.2.2019 00:52 | PRAHA (ČTK)
Česká republika dováží přibližně 75 procent své spotřeby plynu z Ruska.
Česká republika dováží přibližně 75 procent své spotřeby plynu z Ruska.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plynovod Nord Stream 2 stabilizuje ceny energie v České republice. V případě, že by plynovod nevznikl, tuzemská energie by výrazně zdražila. Na včerejší diskusi Institutu pro politiku a společnost o budoucnosti energetické politiky Česka to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Prostřednictvím plynovodu bude ruský plynárenský koncern Gazprom dodávat plyn po dně Baltského moře do sousedního Německa.
 

Plynovod Nord Stream 2, který je již téměř hotov a zprovozněn, by měl být koncem letošního roku, se vyhne území Ukrajiny. Náměstek Neděla však odmítl, že by Česko využíváním plynu z Nord Stream 2 negativně ovlivnilo pozici Ukrajiny. "Nyní je již 97 procent plynu, které odebíráme z Ruska, vedeno mimo Ukrajinu," podotkl.

Ačkoliv politicky se Česko staví k výstavbě plynovodu neutrálně, z energetického hlediska je podle Neděly projekt pro stát výhodný. Plynovod podle něj zajistí stabilitu tuzemské sítě posílením různorodosti jejich zdrojů. Zdůraznil i tranzitní charakter země, z Česka bude plyn proudit do dalších evropských států.

Zhruba 1200 kilometrů dlouhé potrubí plynovodu Nord Stream 2 bude z Ruska do Německa ročně dodávat až 55 miliard metrů krychlových zemního plynu. Proti jeho výstavbě protestovaly především ty státy EU, které nové potrubí obchází stejně jako původní, od roku 2011 zprovozněný plynovod Nord Stream. Jde například o Polsko, Slovensko a další východoevropské země. Protestují proti němu i Spojené státy, které chtějí do Evropy prodávat svůj zkapalněný plyn.

Česká republika dováží přibližně 75 procent své spotřeby plynu z Ruska. Ze stoprocentní závislosti na dodávkách plynu z Ruska se Česko vymanilo v roce 1997 díky smlouvě s Norskem. Ruský plyn proudí do Česka přes Ukrajinu a Slovensko i dalšími alternativními trasami. Mezi ně patří jednak plynovod Gazela napojující republiku na zemní plyn z ruských zdrojů, dopravovaný do Evropy plynovodem Nord Stream po dně Baltského moře, jednak plynovod Jamal přes Bělorusko a Polsko.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist