https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norska-vlada-podala-demisi-kvuli-emisim-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norská vláda podala demisi kvůli emisím oxidu uhličitého

10.3.2000 13:00 | OSLO (EkoList)
Norský ministerský předseda Kjell Magne Bondevik podal dnes dopoledne demisi své vlády do rukou norského krále Haralda. Vláda se rozhodla odstoupit poté, co norský parlament (zvaný Storting) v poměru hlasů 81 ku 71 povolil výstavbu dalších elektráren na zemní plyn.
 

Bondevik, který stál v čele menšinové středové vlády, výstavbu těchto elektráren odmítal s poukazem na emise oxidu uhličitého, který jako skleníkový plyn přispívá ke globálním změnám klimatu. Křesťanští demokraté, Strana středu a Liberální strana, které tvořily jeho vládu, mají v 165ti členném parlamentu pouze 42 hlasů a byli poraženi zejména hlasy Strany práce a Konzervativní strany, které mají dohromady 88 hlasů.

Král Harald demisi Bondevika přijal a pověřil sestavením nové vlády předsedu Strany práce Jens Stolteneberga.

Odstupující vláda výstavbu plynových elektráren principiálně neodmítala, chtěla však povolit jejich výstavbu teprve tehdy až nové technologie umožní snížit emise oxidu uhličitého o 90%. Odborníci před hlasováním upozorňovali, že výstavba nových plynových elektráren vybavených současnou technologií by byla v rozporu se směrnicemi Evropské unie (jejím členem však Norsko není) i norskými zákony.

Norský deník Dagbladet ve svém čtvrtečním komentáři ještě před hlasováním parlamentu upozorňoval na to, že Norsko má velké rezervy v úsporách energie a v rozvoji alternativních zdrojů energie. Navíc navrhovaná (a posléze skutečně přijatá) legislativa neznamená, že se vůbec kdy nějaká taková elektrárna postaví. Zůstává záhadou, proč se tedy Storting rozhodl dát těmto vysoce znečišťujícím elektrárnám zelenou, uzavírá svůj komentář Dagbladet.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist