https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norsko-posiluje-protipovodnovou-ochranu-globalni-banky-semen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norsko posiluje protipovodňovou ochranu globální banky semen

22.5.2017 07:00 (ČTK)
V bance je prostor pro zhruba 4,5 milionu vzorků. Nachází se zhruba 1000 kilometrů od severního pólu a v provozu je od roku 2008.
V bance je prostor pro zhruba 4,5 milionu vzorků. Nachází se zhruba 1000 kilometrů od severního pólu a v provozu je od roku 2008.
Norsko posiluje protipovodňovou ochranu betonového podzemního skladu vybudovaného na norském arktickém souostroví Špicberky k ochraně semen zemědělských plodin před válkami a přírodními katastrofami. Loni se k přístupovému tunelu k úkrytu dostala voda z roztáté zmrzlé půdy, upozornila na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.
 

Tání permafrostu způsobilo loňské mimořádně teplé počasí. Semena rostlin jako je rýže, kukuřice, nebo třeba cizrna, zmrazená v nedobytném bunkru v hloubi pískovcové hory, voda neponičila, nicméně z přístupového prostoru správci odstranili elektrická zařízení, protože jde o zdroje tepla. Uvnitř staví voděodolné zdi a zvenku hloubí příkopy, které mají od objektu odvádět vodu. Počet návštěvníků také bude omezen na minimum, aby zařízení neohřívali.

Permafrost v okolí bunkru roztál, když se banka stavěla, ale oproti očekávání vědců znovu nezmrzl. Teploty v Arktidě rostou dvojnásobně rychleji, než je celosvětový průměr, připomíná agentura Reuters. Špicberky dokonce uprostřed zimy, kdy v této části světa vůbec nevychází slunce, zažily déšť.

"Není pochyb o tom, že v hloubi hory, kde jsou uložena semena, věčně zmrzlá půda zůstane, nicméně jsme neočekávali, že kolem přístupového tunelu bude tát," řekla Marie Hagová ze společnosti Crop Trust, která spolupracuje s Norskem na projektu globálního úložiště semen.

V bance je prostor pro zhruba 4,5 milionu vzorků. Nachází se zhruba 1000 kilometrů od severního pólu a v provozu je od roku 2008.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist