https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nosorozci-samicka-dostala-v-dvorske-zoo-svahilske-jmeno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nosorožčí samička dostala v dvorské zoo svahilské jméno, Jasiri Perla

20.4.2017 07:42 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Když se samička narodila, vážila jen 17 kilogramů, což je zhruba polovina běžné porodní váhy.
Když se samička narodila, vážila jen 17 kilogramů, což je zhruba polovina běžné porodní váhy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dvorská zoo v sobotu pokřtila nosorožčí mládě, které se narodilo loni v říjnu. Samička dostala svahilské jméno Jasiri Perla. Navrhli jej lidé, komise vybírala ze 1600 návrhů. Informoval o tom Jan Stejskal, vedoucí oddělení komunikace zoologické zahrady.
 

Jasiri znamená svahilsky statečný, Perla značí, že nosorožci jsou skvosty Afriky. Když se samička narodila, vážila jen 17 kilogramů, což je zhruba polovina běžné porodní váhy.

Její matka má problémy se zuby, nemá proto ideální tělesnou kondici. Porod proti předpokladům komplikovaný nebyl. Mládě bylo čilé, ale velmi malé a nedosáhlo na struky.

"Museli jsme přistoupit k umělému odchovu. Oddojovali jsme nosorožčí mléko od matky a dvou samic, která mají mláďata. Zhruba po týdnu mládě zesílilo natolik, že samo začalo pít a odmítat láhev," řekl kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Umělý odchov je unikátní v tom, že mládě zůstalo s matkou, navíc se pro výživu využívá umělé mléko pro koně a v takto velkém množství se mléko nosorožcům neodsává. Všechny tři samice ale byly trpělivé a nechávaly si mléko odsát, dodal Hrubý.

Zoo chová nosorožce dvourohé od 70. let minulého století. V chovu je úspěšná, narodilo se zde 45 mláďat. Zoologická zahrada je součástí evropského programu návratu těchto zvířat do Afriky. Teoreticky by tři loňská mláďata možná jednou mohla vrátit do volné přírody, řekl Hrubý.

Z preventivních důvodů začala dvorská zoo nedávno řezat nosorožcům rohy. Reagovala tím na incident ve francouzské zoo Thoiry, kde pytláci počátkem března kvůli rohovině usmrtili nosorožce a uřízli mu roh.

"Toto opatření určitě není oblíbené, ani já z něj nejsem nadšený. Ale je vratné. Pokud tlak pytláků a zločinných syndikátů poleví, rohy zvířatům dorostou zpátky," řekl Hrubý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist