https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nosorozice-amara-podstoupila-unikatni-operaci-zlomene-nohy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nosorožice Amara podstoupila unikátní operaci zlomené nohy

21.9.2024 19:14 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nosorožice Amara podstoupila unikátní operaci zlomené nohy. Jak poznamenává agentura Reuters, doposud veterináři operovali zlomené končetiny pouze koním, a ještě nikdy 800kilovému zvířeti. Na zákroku se podílela Liverpoolská univerzita se safari parkem Knowsley v hrabství Merseyside v severozápadní Anglii.
 
"Nic podobného jsme zatím nezkusili," řekl Reuters David Stack, který působí jako vedoucí chirurgie pro koně na Liverpoolské univerzitě. "Jde o přelomovou operaci, která byla v mnohém premiérou," dodal. "Celosvětově chybí jakýkoliv záznam nebo dokumentace, které by mapovaly operace končetin nosorožců," poznamenal v prohlášení park Knowsley.

Amara začala letos kulhat na přední nohu a rentgen poté potvrdil podezření na zlomeninu. Chirurgové nakonec dvouletou samici nosorožce bílého jižního operovali pět hodin. Zákroku se účastnili anesteziologové, ošetřovatelé i chovatelé.

Po zákroku musela Amara nosit čtyři týdny sádru a zůstat ve své ohradě. "Nebyli jsme si jisti, zda bude sádra dostatečně pevná a jak bude Amara reagovat na takové omezení. Doufali jsme, že ho přijme a že se bude moci co možná nejvíce pohybovat," řekl Sack. Sádru odstranili v květnu a nyní už je nosorožice zpět mezi svými druhy.

"Od chvíle, kdy si Amara zlomila nohu, do doby, kdy jsme ji vypustili zpět do výběhu, uplynulo 27 týdnů. Nadále pečlivě sledujeme, jak pokračuje její zotavování," podotkla Lindsay Banksová ze safari parku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist