https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-animace-ukazuje-stopy-prvohornich-zivocichu-na-chrudimsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová animace ukazuje stopy prvohorních živočichů na Chrudimsku

31.12.2021 16:25 | MLADOŇOVICE (ČTK)
Česká geologická služba vytvořila pro naučnou stezku Po stopách života na území geoparku Železné hory stejnojmennou aplikaci s takzvanou rozšířenou realitou. Návštěvníky seznamuje s tím, jak vypadali živočichové, kteří po sobě v dávné geologické minulosti zanechali své stopy. Součástí je i animace vzniku skalního útvaru Na Deblově v katastru obce Mladoňovice, který se na stezce také nachází, uvedl Martin Lisec z České geologické služby.
 

Interaktivní aplikace ukazuje stopy po lezení trilobitů na mořském dně, po lezení permských obojživelníků krytolebců v bahně nebo stopy malého dravého dinosaura rodu Coelophysis z období triasu. "Na konci stezky čeká na návštěvníky unikátní místo v podobě zkamenělého mořského dna z období ordoviku před asi 500 miliony let. Písčité mořské dno obývalo množství živočichů, převážně červů, kteří si v něm budovali svá doupata. Ta se jako takzvané ichnofosilie, stopy po činnosti živočichů, dochovala až do dnešních dnů," uvedl Lisec. Animaci si mohou návštěvníci přehrát přímo na stanovišti pomocí QR kódu, který odkazuje na youtube kanál České geologické služby.

Národní geopark Železné hory byl vyhlášen v roce 2012. Rozkládá se v Pardubickém kraji a zčásti i na Vysočině. V oblasti je více než sto významných lokalit. Na ploše téměř 780 kilometrů čtverečních je krajina, horniny a minerály, které vznikaly v období delším než 600 milionů let. Geopark zahrnuje více než desítku naučných stezek a cyklostezek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist