https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-auta-v-evropske-unii-vypousti-mene-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová auta v Evropské unii vypouští méně skleníkových plynů

7.2.2003 09:46 | BRUSEL/PRAHA (EkoList)
Nové osobní automobily v EU vypouštějí o 10 % méně skleníkového plynu oxidu uhličitého než v roce 1995. Vyplývá to z výroční zprávy o efektivitě společné strategie EU v redukci emisí CO2 z osobních aut, kterou před nedávnem vydala Evropská komise. Strategie má za cíl snížit limit emisí na 120 g/km do roku 2005 nebo nejpozději do roku 2010. Strategie stojí na závazku nejen evropských, ale i japonských a korejských výrobců aut.
 

I když komise prozatímní výsledky přivítala, zdůrazňuje, že je nutné vyvinout ještě další úsilí, aby se splnil stanovený limit. Komisařka pro životní prostředí Walströmová k tomu řekla: "Naše dohody s výrobci vozů ukazují výsledky - přispívají k našim celkovým snahám bojovat se změnou klimatu. Tento rok zahájíme s průmyslem diskusi o dalším možném snižování emisí. Růst emisí z dopravy stále zůstává těžkým úkolem."

Strategie evropského společenství stojí na třech pilířích: 1. Dohody s automobilovým průmyslem na vylepšeních úspory paliva, s cílem dostat se na 140 g CO2/km v letech 2008-9; 2. Značení automobilů podle spotřeby paliva, které zajistí zákazníkovi dostupnost informací o úsporách paliva i emisích oxidu uhličitého pro jeho informovanou volbu; 3. Propagace palivové efektivity automobilů fiskálními opatřeními.

Tyto tři pilíře dohromady by pak - s podporou výzkumných aktivit -, měly umožnit splnění celkového cíle, již zmiňovaného limitu 120 g CO2/km.

Klíčové dohody komise uzavřela s asociacemi výrobců ACEA (Evropská asociace výrobců automobilů) v roce 1998, JAMA (Japonská asociace výrobců automobilů) a KAMA (Korejská asociace výrobců automobilů) v roce 1999. Výrobci se zavázali dosáhnout snížení limitů především technologickým vývojem a ne kosmetickými změnami na trhu jako například větším podílem malých vozů nebo aut na dieselový motor.

ACEA v minulém roce snížila limit o 2,5 %, JAMA o 2,2 % a KAMA o 2,6 %. Ukázalo se, že zdokonalení palivové efektivity je významně lepší u osobních vozů na naftové motory než u benzinových. Průměrná roční redukce však bude muset být o něco zvýšena (nyní je asi 1 až 1,9 %, měla by být spíš 2 %), pokud výrobci chtějí dostát svým závazkům.

Více informací naleznete na http://www.europa.eu.int/comm/environment/climat/gge.htm.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist