https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-generace-testu-bse-je-uz-na-obzoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová generace testů BSE je už na obzoru

2.8.2001 15:07 | PRAHA (ČIA)
Zhruba od září by mohla být v České republice aplikována nová generace testů skotu na takzvanou nemoc šílených krav (BSE). Informoval o tom dnes Jan Kašpar, obchodní ředitel společnosti O. K. Servis - laboratorní technika, která je v ČR výhradním distributorem současné testovací metody Western-Blot švýcarské firmy Prionics AG.
 

Přibližně v polovině srpna by totiž měla být v Evropské unii podle Kašpara ukončena validace testační metody Elisa - Lia. Cena testu by měla být srovnatelná se současnou metodou, nemění se ani metoda a použité chemikálie, testování by však měla být výrazně automatizováno, takže se zvýší počet možných vyšetření. To podle Kašpara koresponduje s dosavadním trendem. "V počátcích testování se provádělo asi 500 vyšetření měsíčně, nyní asi 500 denně," upozornil Kašpar. Nový test bude mít podle jeho slov dva možné výstupy - buď vícekriteriální, v současnosti používaný Western Blot nebo jednodušší metodu Elisa, kterou je však v případě pozitivních nálezů ještě třeba potvrzovat jinou metodou.

Uvedení nové metody do tuzemské praxe je podle Kašpara možné okamžitě poté, co ji firma předvede Státní veterinární správě ČR. SVS se pak může rozhodnout, zdali jí použije. Nutné to podle Kašpara není, potřebný počet testů se stíhá bez problémů i nyní.

Naopak detekovat priony BSE v moči a krvi živých zvířat bude podle Kašpara v praxi možné přibližně až v průběhu dvou let. "Nyní se zjistilo, že priony se v moči vyskytují. Teď je nutné prokázat, v které fázi onemocnění se do ní dostávají a jaké mohou dosahovat koncentrace," uvedl. K detekci by podle něj mohly sloužit stejné látky, které se používají v dnešních testech. Testování živých zvířat by bylo podle Kašpara velkým přínosem. "Mělo by to velký význam nejen v obchodě se zvířaty či při kontrole stáda, v němž se onemocnění vyskytne, ale samozřejmě také v humánní medicíně," zdůraznil Kašpar.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist