https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-kozominska-elektrarna-muze-zasobovat-az-3000-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová kozomínská elektrárna může zásobovat až 3000 domácností

19.7.2016 16:26 | KOZOMÍN (ČTK)
Zplynování štěpky má oproti klasickému spalování vyšší účinnost a obejde se bez kouře, prachu a sazí.
Zplynování štěpky má oproti klasickému spalování vyšší účinnost a obejde se bez kouře, prachu a sazí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová elektrárna společnosti BOR Biotechnology v Kozomíně na Mělnicku může zásobovat až 3000 domácností, měsíčně vyrobí 1000 megawatthodin elektřiny, dodává ji do elektrické sítě. Technologie elektrárny je ekologická, funguje na principu zplynování dřevní štěpky. Nyní je elektrárna tři měsíce v ostrém provozu. Informovala o tom Dana Filipová z komunikační agentury.
 

Při loňském zkušebním provozu elektrárny, která stojí u bývalého vepřína, si někteří obyvatelé stěžovali na hluk i zápach. Oba problémy provozovatel ve spolupráci s obcí odstranil. "Stanovené limity nejenže nepřekračujeme, ale navíc se snažíme tyto projevy eliminovat vysoko nad rámec legislativních povinností," uvedl místopředseda představenstva společnosti BOR Biotechnology Oliver Garaj. Podle něj mohou obyvatelé společnost kdykoliv informovat o sebemenší pachové či hlukové zátěži a technici budou problém řešit.

Zplynování štěpky má oproti klasickému spalování vyšší účinnost a obejde se bez kouře, prachu a sazí. Technologie vyvinutá českými firmami a českými vědci z Vysoké školy chemicko-technologické a Akademie věd má také vyšší účinnost při výrobě elektrické energie, a to až 36 procent. Zájem o technologii tak mají i energetici ze zahraničí. "Již jsme tu měli na exkurzi delegace z Číny, Turecka, Kanady, Itálie, Švýcarska i dalších zemí," uvedl předseda představenstva společnosti BOR Biotechnology Přemysl Kotouček.

Společnost také chce nedaleko elektrárny vybudovat papírnu s výrobou takzvaného tissue papíru, což je polotovar pro zhotovení toaletního papíru, papírových kapesníků, utěrek a ubrousků. Papírna by brala energii z elektrárny a dokázala by pokrýt asi čtvrtinu spotřeby v ČR.

Češi podle informací vedení společnosti spotřebují více než 100.000 tun těchto papírenských výrobků ročně, přičemž pouze necelých deset procent se vyrábí v ČR. "Česká republika vyváží tříděný odpadní papír, z něhož v zahraničí vyrobí role tissue papíru, které pak zase nakupujeme a vozíme zpátky. To je jak neekonomické, tak neekologické," dodal Kotouček.

Stavba papírny by mohla začít nejdříve příští rok, vzniknout by zde mělo asi 50 pracovních míst, hodnota investice je půl miliardy korun.


reklama

 
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist