https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-mapa-jizerskych-hor-obsahuje-trasy-i-pro-vozickare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová mapa Jizerských hor obsahuje trasy i pro vozíčkáře

24.6.2001 10:18 | LIBEREC (ČIA)
Více než 50 kilometrů turistických tras, po kterých se mohou bezpečně pohybovat i lidé upoutaní na invalidní vozík, obsahuje nová turistická mapa Jizerských hor. "Je to první turistická mapa tohoto druhu v České republice. Při její přípravě jsme spolupracovali s Jiřím Jiroudkem, který všechny uvedené trasy na svém invalidním vozíku projel," řekl Ivan Kříž, generální ředitel společnosti Geodézie CS, která mapu v těchto dnech vydala.
 

Trasy pro vozíčkáře jsou označené dvojí barvou. Tmavě fialové jsou bezpečné i pro elektrické vozíky. Světle fialové trasy jsou písčité a pro elektrický vozík nevhodné. Podle Jiroudka jsou trasy v Jizerských horách výhodné, protože tvoří okruhy, po kterých se mohou turisté vrátit k výchozímu bodu. "Mapa vznikla proto, aby lidé na vozíku byli aktivní a něco pro sebe dělali," řekl bývalý aktivní sportovec Jiroudek, který je již 30 let upoután na invalidní vozík. Pro společnost Geodezie CS zmapoval také trasy vhodné pro vozíčkáře v Českém Ráji a Krkonoších. "Mapy určitě vydáme, ale musíme je vytřídit. Jiroudek totiž na svém vozíku zdolává úseky, které jsou mnohdy obtížné i pro pěší zdravé turisty," poznamenal ředitel Kříž.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist