https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-naucna-stezka-laka-k-prochazkam-do-okoli-medkovych-rybniku-v-kromerizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová naučná stezka láká k procházkám do okolí Medkových rybníků v Kroměříži

21.8.2022 00:13 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová naučná stezka láká k procházkám do okolí Medkových rybníků na okraji Kroměříže. Lidé se jejím prostřednictvím mohou seznámit s ptactvem, které v lokalitě žije, zkusit poznávat stromy, poznat zvuky dřeva pomocí dendrofonu, získat základní přehled o koloběhu vody v krajině a vyzkoušet si vodní splávek, uvedl místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).
 

Nainstalované informační tabule budou sloužit k environmentální výuce. Některé z nich jsou interaktivní. Stezku doplnily lavičky, které nabízejí posezení u vody.

Hlavním tématem naučné stezky je voda a s ní související živočichové, tedy ryby, obojživelníci a ptactvo. "Tabule upozorňují i na to, jak město a lidé v něm žijící ovlivňují krajinu. Medkovy rybníky jsou cennou mokřadní lokalitou na severovýchodě Kroměříže. Jsou pozůstatkem těžby cihlářské hlíny. Nedaleko je několik dalších významných přírodních lokalit souvisejících s lužními lesy, mokřady, vodními toky či vodními plochami, jako jsou Stonáč, Wolfův splávek nebo třeba naučná stezka Zámeček směřující k přírodnímu parku Záhlinické rybníky," uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Podle Peštuky tvoří rybníky přírodní prvek v jinak silně zastavěném území, tedy urbanizované krajině. "Lidé Medkovy rybníky využívají k rybaření, ale také ke krátkým procházkám," uvedl místostarosta.

Lokalita podle zástupců města zůstávala dlouho nepovšimnutá. "Nezodpovědní lidé zde zakládali černé skládky, které se díky dobrovolníkům daří odstraňovat. S ohledem na zde žijící divoká zvířata není vhodné v lokalitě umisťovat odpadkové koše," uvedl Vondrášek. "Prosíme proto všechny návštěvníky, aby své odpadky z přírody odnášeli, aby Medkovy rybníky byly příjemným místem pro rekreaci a aktivní trávení volného času," doplnil Peštuka.

Název Medkovy rybníky je spojen s rodinou Jana Medka, který v místě od konce 19. století provozoval cihelnu. Po ukončení těžby se zatopené hliníky staly vyhledávaným místem pro koupání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist