https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-pravidla-prodeje-statni-pudy-pripravi-stat-o-penize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová pravidla prodeje státní půdy připraví stát o peníze

25.10.2001 17:37 | PRAHA (ČIA)
Zavedení sytému holandských dražeb a změna způsobu oceňování půdy v souvislosti s prodejem státní půdy připraví ČR o "těžko vyčíslitelné finanční prostředky". Pro ČIA to dnes uvedl místopředseda zemědělského výboru sněmovny Jaroslav Pešán (ODS).
 

O pozemky byl podle Pešána značný zájem i za původních podmínek, až třicetileté splátky za nákup půdy jsou podle něj výhodné. "Za úvahu také stojí, zdali se v současné době stát nezbavuje státní půdy ukvapeně, zejména v pohraničí," konstatoval Pešán.

Novela zákona 95/1999 Sb., o prodeji státní půdy navíc podle Pešána zásadně změnila pořadí osob, které mohou státní půdu získat. "Do přijetí novely byli jako první v pořadí restituenti, novela ale zvýhodnila současné nájemce státní půdy podle paragrafu sedm," zdůraznil Pešán. Pravicoví poslanci přitom požadovali zmíněný paragraf z novely zákona vypustit, to se jim však nepodařilo. Na základě přijaté novely poté zpracoval Pozemkový fond ČR (PF) nové metodické pokyny prodeje státní půdy. V pořadí páté kolo nabídky státních pozemků, které měl PF původně zahájit dnes, bylo odloženo o týden a fond svou nabídku pro páté kolo zveřejní příští středu, 31. října.

Původním důvodem novelizace zákona o prodeji státní půdy byla nutnost úpravy nabývání pozemků jejich oprávněnými uživateli v zahrádkových nebo chatových osadách. Ti užívali pozemky ve vlastnictví státu na základě nájemních smluv uzavřených s PF a podle ustanovení § 22 odst. 4 zákona o půdě měli jako nájemci k pozemku předkupní právo, které však skončilo uplynutím 10 let od účinnosti zákona o půdě, tj. dnem 24. 6. 2001. Na stanovení předkupního práva pro zahrádkáře byla přitom podle Pešána politická shoda, předkladatelé novely ale zabudovali do návrhu zákona další změny v paragrafu sedm. Právě ty se týkaly zvýhodnění současných nájemců státní půdy.

Novela konkrétně zavedla předkupní právo pro současné nájemce státní půdy, kteří na ní hospodaří pět let. Toto předkupní právo se vztahuje na 50 procent pronajaté půdy, nejvýše však na 300 hektarů.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist