https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-smernice-urychli-odstranovani-starych-ekologickych-zatezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová směrnice urychlí odstraňování starých ekologických zátěží

31.7.2003 15:22 | PRAHA (EkoList)
Společná směrnice Ministerstva životního prostředí (MŽP) a Fondu národního majetku (FNM) má posílit roli MŽP při procesu likvidace starých ekologických zátěží. Při odstraňování těchto zátěží se bude postupovat podle priorit, které stanoví ministerstvo v souladu s ochranou životního prostředí. Na ministerstvo tak přecházejí všechny odborné kompetence v procesu posuzování a kontroly likvidace starých zátěží vzniklých před privatizací a FNM se dál bude věnovat realizaci sanací.
 

Předseda Fondu národního majteku Jan Juchelka a ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Foto: Martin Mach/EkoList

Ministerstvo si od nového přístupu slibuje kromě větší efektivity i lepší informovanost o odstraňování zátěží, včetně supervize a informací o havarijních lokalitách. Data budou povinně shromažďována v databázi SESEZ - Systém evidence starých ekologických zátěží (http://sez.vuv.cz).

Podle ministra Libora Ambrozka je odstraňování starých ekologických zátěží jednou z priorit a dohoda s FNM má celý proces urychlit a zjednodušit. S tím souhlasí i Jan Juchelka, předseda Fondu národního majetku. I nadále bude FNM největším investorem v oblasti odstraňování starých ekologických zátěží.

"Od roku 1991 jsme proinvestovali na 16,5 miliardy korun na sanační a další práce, bylo uzavřeno 268 smluv, z nichž 43 již je ukončeno. V současné době probíhá na 141 sanačních akcí," vypočítává Juchelka aktivity Fondu.

"V této době končí sanace škod, které u nás zanechala ruská vojska," doplnil výčet Libor Ambrozek a dodal, že v současnosti ve vojenských prostorech probíhá monitoring území. Vedle toho běží také spíše malé a méně složité sanační akce, jejichž realizace není tak náročná jako u velkých zátěží. U těch je podle Ambrozka nutná nejdříve kvalitní příprava, průzkum, stanovení cílů sanace a v neposlední řadě také výběr realizátora.

Libor Ambrozek ukazuje seznam priorit, podle kterého se bude řídit likvidace starých ekologických zátěží.
Foto: Martin Mach/EkoList

Ministr zmínil i případ sanace ekologické zátěže v podniku Spolana, kde bude třeba realizovat tři kroky: likvidaci rtuťové zátěže, dioxinové zátěže a předně analýzu ekologických rizik jak v areálu společnosti, tak i mimo areál. Teprve až budou známy výsledky analýzy, bude možno stanovit náklady na realizaci sanace. Ministr přitom však neopomněl zmínit, že tyto náklady nemusí nakonec odpovídat realitě, což se stalo například při likvidaci ekologické zátěže ve Vítkovicích, kde konečné náklady přesáhly odhad původního auditu.

"Likvidace starých ekologických zátěží poběží tak dlouho, dokud to bude nutné," odpověděl Jan Juchelka na otázku, jak dlouho sanace potrvají. "Stanovit, kdy skončí, je jako hádat z křišťálové koule a to si tady netroufnu." Podle Ambrozka je pravděpodobné, že největší sanační akce mohou trvat okolo pěti let.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist