https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-studie-oxid-uhlicity-ma-na-oteplovani-mensi-vliv-nez-uvadi-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová studie: Oxid uhličitý má na oteplování menší vliv, než tvrdí OSN

4.12.2011 17:25 | PRAHA/OREGON (Ekolist.cz)
Ledová pokrývka Arktidy dne 6. března 2010 (ilustrační foto)
Ledová pokrývka Arktidy dne 6. března 2010 (ilustrační foto)
Foto | NASA / Flickr
Růst teplot kvůli přibývání oxidu uhličitého v atmosféře bude nižší, než kolik odhaduje Mezivládní panel OSN pro klimatické změny. Uvedli to vědci z Oregonské státní univerzity v práci, kterou publikoval časopis Science.
 

Vědci se ve své studii snažili odhadnout tzv. citlivost klimatu - tedy jak bude Země reagovat na přibývání oxidu uhličitého v atmosféře. Například Mezivládní panel OSN pro klimatické změny (IPCC) ve své zprávě z roku 2007 uvádí, že zdvojnásobení koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře ve srovnání s předindustriálními hodnotami povede k oteplení při povrchu Země o 2-4,5 °C. Nejlepší odhad ("best estimate") růstu teploty činí v odhadech IPCC přibližně 3,0 stupně.

Oregonští vědci ovšem došli k nižším hodnotám. "Velká část minulých studií odhadovala citlivost klimatu pouze na základě dat od roku 1850 a nezahrnovala důsledně paleoklimatická data," uvedl Andreas Schmittner z Oregonské státní univerzity, hlavní autor studie. "Pokud zrekonstruujete povrchové teploty souše i oceánu z vrcholu poslední doby ledové před 21 000 lety (tzv. Last Glacial Maximum, tedy období posledního maximálního zalednění Země - pozn. aut.) a porovnáte je se simulacemi klimatických modelů, vidíte docela jiný obrázek."

Schmittner se svými kolegy tak došel k závěru, že nejlepší odhad oteplení při zdvojnásobení koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře činí 2,3 stupně. Zároveň snížili rozsah oteplení, k němuž by mělo dojít se 66% pravděpodobností. Zatímco podle IPCC jde o 2-4,5 stupně, podle Schmittnera je to 1,7-2,6 stupně.

"Když jsme se poprvé podívali na paleoklimatická data, překvapilo nás, jak malé bylo tenkrát ochlazení oceánu," uvedl k výzkumu Smittner. "V průměru byl oceán pouze o dva stupně Celsia chladnější, než je dnes, a přitom planeta vypadal zcela jinak - Severní Ameriku a severní Evropu pokrývaly obrovské ledovce, moře měla hladinu mnohem níže a bylo v nich více ledu, v ovzduší bylo víc prachu."

"To ukazuje, že i malé změny v teplotě oceánů mohou mít obrovský dopad na jiném místě, zejména na souši ve středních a vyšších nadmořských výškách," vysvětluje Schmittner. Pokračování v současné míře spotřeby fosilních paliv může podle něj vést k podobnému oteplení povrchu oceánů, jaké rekonstrukce ukazují pro období mezi vrcholem poslední doby ledové a dneškem.

"Pak bychom skutečně mohli očekávat na souši drastické změny. Naše studie však ukazuje, že stále máme čas tomu předejít," uzavírá Andreas Schmittner.


reklama

 
Další informace |
Tisková zpráva Oregonské státní univerzity byla v době zveřejnění tohoto článku na této adrese.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist