https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-technologie-dokaze-zaroven-vyrabet-pitnou-vodu-i-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová technologie dokáže zároveň vyrábět pitnou vodu i energii

12.7.2019 00:38 (ČTK)
Tým vědců ze saúdskoarabské univerzity přišel na způsob, jak vyrábět elektřinu a zároveň odsolovat mořskou vodu za pomoci jednoho zařízení. / Ilustrační foto
Tým vědců ze saúdskoarabské univerzity přišel na způsob, jak vyrábět elektřinu a zároveň odsolovat mořskou vodu za pomoci jednoho zařízení. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | congerdesign / Pixabay
Tým vědců ze saúdskoarabské univerzity přišel na způsob, jak vyrábět elektřinu a zároveň odsolovat mořskou vodu za pomoci jednoho zařízení. Informoval o tom server BBC. Vedoucí týmu Pcheng Wang věří, že zařízení, jehož základem je solární panel, by mohlo být k dispozici pro komerční účely do pěti let.
 

Získávání energie z obnovitelných zdrojů a dostupnost čisté vody jsou dva zásadní problémy, kterým lidská společnost v rámci udržitelného rozvoje čelí. Zdroje energie jako jsou fosilní paliva nebo jádro spotřebují ohromné množství vody, ve Spojených státech a v Evropě se může jednat až o 50 procent odebírané vody.

Podobně se v zemích s nedostatkem životodárné tekutiny spotřebuje velké množství energie. Ve státech severní Afriky a Blízkého východu, kde chybí sladká pitná voda, se na odsolení té mořské podle některých odhadů spotřebuje až 15 procent z celkem vyprodukované elektřiny.

Solární panely mají limity v tom, kolik slunečních paprsků dokážou přeměnit na elektřinu. I ty nejmodernější dokážou využít pouze 10 až 20 procent energie ze slunce na výrobu elektřiny, zbytek je nevyužitý. Právě toto zbytkové teplo vědecký tým z Technické a přírodovědecké univerzity krále Abdalláha využil v testovaném zařízení, společně s nově navrženou membránou, která odsoluje mořskou vodu při relativně nízkých teplotách. Zbytkové teplo vytváří páru, která projde membránou a na druhé straně zkondenzuje.

Aby byly solární panely při čištění vody efektivní, musejí sluneční světlo sbírat na velké ploše, uvádí autoři studie. Technologie se hodí pro přímořské oblasti, kvůli nárokům na prostor se ale více hodí pro spíš menší až středně velká města.

Přístup k pitné vodě nemá podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 785 milionů lidí, problém se týká hlavně rozvojových zemí. Do roku 2025 bude podle organizace v oblastech s nedostatkem čisté vody žít polovina světové populace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist