https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-vyhlaska-stanovuje-minimalni-rozmery-vybehu-pro-selmy-a-lidoopy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová vyhláška stanovuje minimální rozměry výběhů pro šelmy a lidoopy

26.7.2022 01:03 | PRAHA (ČTK)
Tygr ussurijský
Tygr ussurijský
Chovatelé vybraných druhů šelem a lidoopů se musí od 1. srpna řídit novou vyhláškou, která stanovuje minimální velikost výběhů, podobu jejich konstrukce i požadavky na krmení a napájení zvířat, informovalo ministerstvo zemědělství. Vyhláška bude platit od srpna pro nově budovaná zařízení, pro dosavadní chovatele některá ustanovení nabydou účinnosti později v případě větších stavebních úprav výběhů.
 

Nová pravidla pro chovatele uvádí, že chovné prostory pro vybrané druhy šelem a lidoopů musí být snadno přístupné, čistitelné a musí umožňovat řádnou péči o zvířata.

Velikostí také musí odpovídat potřebám jednotlivých druhů zvířat. Tygr ussurijský musí mít k dispozici venkovní výběh velký nejméně 300 metrů čtverečních, lev musí mít prostor nejméně 200 metrů čtverečních.

Lidoopi musí dostávat krmivo aspoň třikrát denně a musí být složené převážně ze zeleniny. Podle druhu lidoopa pak chovatel musí svému zvířeti zajistit i ovoce, ořechy nebo výhonky.

Vyhláška také zakazuje držet vybrané druhy šelem a lidoopů v bytě nebo nebytovém prostoru, který není pro chov zvířat určen. Zakazuje také venčení zvířat na pozemcích, které nejsou odpovídajícím způsobem zajištěny. Za porušení předpisů může firma dostat pokutu až tři miliony korun, fyzická osoba až jeden milion.

Mimo zoologické zahrady nebo cirkusy je podle evidence Státní veterinární správy (SVS) v Česku 24 subjektů, které mají schválený chov až 62 velkých kočkovitých šelem, 53 chovů pro až 101 malých kočkovitých šelem. V ČR je také pět chovatelů medvědů se schválenými prostory až pro 11 zvířat a jeden chovatel vlků s chovem až pro 15 zvířat. Lidoopy v zájmových chovech nikdo nechová.

"Aktuální stav počtu zvířat v chovech není znám, nesmí však v jednotlivých chovech převýšit počet, pro který byly dané prostory schváleny. Každý schválený chov je místně příslušná KVS povinná minimálně jednou ročně zkontrolovat," uvedl k tom mluvčí SVS Petr Vorlíček. Doplnil, že veterinární správa má přehled o počtu schválení, nikoliv o skutečném počtu zvířat, chovatelé mohou mít schváleno například pět zvířat, ale chovat pouze dvě.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) má vyhláška stanovit základní podmínky, které musí chovatelé svým zvířatům poskytnout. "Konkrétní rozměry výběhů, ustájení, vybavení i pravidla pro krmení poslouží také jako užitečný nástroj veterinárním inspektorům při kontrolách chovů. Cílem vyhlášky je zlepšit ochranu chovaných zvířat," uvedl.

Podle ministerstva nová vyhláška navazuje na novelu zákona na ochranu exotických zvířat proti týrání která platí od února 2021. Zákon zpřísnil podmínky chovu některých zvířat zakázal například jejich rozmnožování mimo zoologické zahrady nebo dovoz zvířat ze zahraničí, pokud nejde o přírůstky do zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist