https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-vystava-v-petrvalde-predstavi-zivot-vcel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová výstava v Petřvaldě představí život včel

29.5.2017 10:00 (ČTK)
Výstava je věnována Včele medonosné, skromné a pracovité vládkyni květeny. Její fascinující život a také pradávnou službu člověku a soužití s ním představí řada exponátů. / ilustrační foto
Výstava je věnována Včele medonosné, skromné a pracovité vládkyni květeny. Její fascinující život a také pradávnou službu člověku a soužití s ním představí řada exponátů. / ilustrační foto
Foto | e_monk / Flickr
Nová výstava v Technickém muzeu Petřvald na Karvinsku představí život včel. Začne 30. května a potrvá do 15. října. Lidé na ní uvidí například i živé včely, pomůcky včelaře či jejich produkty. Expozice Dotkni se přírody - Včely ale ukazuje hlavně přínos včel pro člověka. ČTK to dnes řekla mluvčí Muzea Těšínska, pod které petřvaldská instituce spadá, Iva Lupková.
 

"Výstava je věnována Včele medonosné, skromné a pracovité vládkyni květeny. Její fascinující život a také pradávnou službu člověku a soužití s ním představí řada exponátů," uvedla.

Návštěvníci uvidí například historické i moderní úly či živé včely, konkrétně budou k vidění trubci. "Představíme i pomůcky včelaře, jako jsou například medomety. A také produkty, které včelaři vyrábějí," vyjmenovala Lupková. Část výstavy bude věnována i nepřátelům včel či jiným tvorům se žlutočerným zbarvením. "Dominantou této části pak bude prázdné sršní hnízdo," uvedla mluvčí.

Včela je nenápadný živočich, který lidstvo doprovází od počátku jeho vývoje. Bez ní by zanikla květena, kterou by nahradily větrosnubné rostliny, zejména trávy. Nejenže by naše Země přišla o většinu rostlinných druhů, ale takto homogenní krajina by jistě poskytovala životní prostor jen velmi malému počtu živočichů. "Asi jen někteří z nás si uvědomují, že pokud by zmizely včely, zbyly by lidem jen čtyři roky života," řekl téměř před sto lety Albert Einstein.

Na základě archeologických nálezů je zřejmé, že včela provází člověka od počátku civilizace. Nejprve člověk med vybíral z pláství divoce žijících včelstev, později jim začal stavět jednoduché příbytky v lesích a později nedaleko svých obydlí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist