https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-webova-mapa-o-zivotnim-prostredi-mapuje-30-let-promen-ceske-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová webová mapa o životním prostředí mapuje 30 let proměn české přírody

5.6.2023 16:12 | PRAHA (ČTK)
Foto | Ondrej.konicek / Wikimeda Commons
Nová webová mapa o životním prostředí mapuje 30 let proměn české přírody od vzniku samostatného státu. Společný projekt ministerstva životního prostředí (MŽP) a České informační agentury životního prostření (CENIA), který se spouští dnes, seznamuje lidi nejen s historickými událostmi, které životní prostředí ovlivnily, ale i s budoucími výzvami.
 

"Informace o ovzduší, lesích, klimatu, vodě, přírodě a krajině, využívání energií i o odpadech. Webová storymapa vás interaktivní formou provede historickými milníky, které měly zásadní vliv na naše životní prostředí, ať už to byl orkán Kyrill, kůrovcová kalamita nebo 90. léta, kdy vznikala nová legislativa na ochranu životního prostředí," řekl dnes ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Upozornil, že od vzniku České republiky v roce 1993 se rozšířila síť velkoplošných i maloplošných chráněných území, v čemž chce současná vláda podle Hladíka pokračovat. "Chceme vyhlásit Národní park Křivoklátsko a dvě nové chráněné krajinné oblasti Soutok na Moravě a Krušné hory na severozápadě Čech," řekl.

Ochrana životního prostředí je podle Hladíka prioritou novodobé historie, což ukazuje i stav ovzduší, který se od roku 1989 výrazně zlepšil. "Za posledních 30 let emise klasických znečišťujících látek do ovzduší poklesly o více než 90 procent. Díky výstavbě a modernizaci kanalizací a čistíren odpadních vod jsme zlepšili kvalitu našich řek," uvedl ministr.

Výrazně se změnila česká krajina podle autorů mapy v 90. letech minulého století, kdy se omezila těžba a část orné půdy se stala trvalým travním porostem. Obce začaly zavádět zemní plyn, rozvoje se tehdy dočkaly i obnovitelné zdroje energie a třídění odpadu.

Miroslav Havránek z CENIA zdůraznil, že aktuálně čelí Česko novým výzvám spojeným s klimatickou změnou. Cílem webové mapy je podle něj jak připomenout historické úspěchy, tak upozorňovat na problémy, se kterými se Česko musí vypořádat v budoucnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist