https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-zirafi-samicka-z-prazske-zoo-se-jmenuje-johanka-pokrtily-ji-basketbalistky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová žirafí samička z pražské zoo se jmenuje Johanka, pokřtily ji basketbalistky

11.8.2024 00:32 | PRAHA (ČTK)
Foto | Oliver Le Que / Zoo Praha
Samička žirafy severní núbijské, která se v pražské zoologické zahradě narodila v úterý 2. července, dostala jméno Johanka. Mládě včera pokřtily bývalé basketbalové reprezentantky Ilona Burgrová a Ivana Večeřová, které vybojovaly například stříbrné medaile na mistrovství světa v Česku v roce 2010. Malou žirafu mohou návštěvníci pozorovat ve venkovním výběhu Afrického domu.
 
Záhy po porodu si chovatelé u malé samičky všimli komplikace na přední noze, prvních 14 dní proto strávila v zázemí na pevné podlaze pouze se svou matkou. "Měla nestabilitu přední končetiny a špatně se jí pohybovala noha v kloubu. Musela být zprvu zavřená v zázemí na měkkém podkladu. Nicméně nyní komplikaci překonala, je ve výběhu se zbytkem stáda a samičce se daří," uvedl dnes chovatel Daniel Jančařík.

Mládě je třicátým a posledním potomkem legendárního samce Johana, který zemřel loni v červenci. Zároveň se malá žirafa, kterou přivedla na svět samice Faraa, stala 86. žirafím mládětem v Zoo Praha a celkem 99. žirafou v historii chovu těchto kopytníků v pražské zoo. "Přeju ji hodně zdraví, ať se jí vyhýbají zranění a má spoustu elánu a odvahy se ukázat návštěvníkům, kteří chtějí vidět, jak tato majestátní zvířata žijí," řekla Burgrová.

Žirafy severní núbijské, dříve nazývané Rothschildovy, jsou nejvyšší žijící živočichové, samci běžně měří přes pět metrů. Patří mezi nejvíce ohrožený poddruh. V přírodě žijí v oblasti Ugandy a v Keni. Jejich počty se tam odhadují pouze na něco málo přes 1000 zvířat.

Historie chovu žiraf v pražské zoo sahá do roku 1954, kdy mohli návštěvníci vidět samici žirafy masajské Lenku. Poté se v zoo vystřídalo několik dalších poddruhů, od roku 1970 se v Troji chovají žirafy severní núbijské. Zdejší stádo využívá v pavilonu Africký dům prostorné vnitřní ubikace, několikahektarový výběh i slunné dvorky pro zimní období.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist