https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-energeticke-stitky-budou-jednodussi-a-budou-i-na-televizich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové energetické štítky budou jednodušší. A budou i na televizích

26.10.2011 15:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Místo textu ikony. Užitečný může být údaj o spotřebě za rok.
Místo textu ikony. Užitečný může být údaj o spotřebě za rok.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Europa.eu
Energetické štítky, které spotřebitelům oznamují spotřebu vybraných výrobků, se dočkaly změny. Jejich vzhled se zjednoduší, místo textu se budou používat jen ikony a ze štítku bude jasná roční spotřeba. Mezi domácí spotřebiče, kterých se štítkování týká, se od konce listopadu 2011 nově zařadí i televizory. Novinkou je, že štítky se týkají i prodeje přes e-shopy.
 

Energetické štítky jsou poměrně levné a organizačně jednoduché opatření, jak zajistit, aby se na trhu objevovaly co nejúspornější spotřebiče a následně aby měly domácnosti nižší spotřebu energie. Tvrdí to alespoň Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn. A jak dodává, výsledkem je, že na trhu je už dnes 95 procent všech nových lednic a praček ve dvou nejúspornějších kategoriích.

Co se na štítcích změní? Místo textu, který ve vícejazyčné Evropě ztěžoval obchodníkům a výrobcům život, se objeví srozumitelné ikony. Nově se také objeví informace o spotřebě energie za rok, díky čemuž si spotřebitel bude moci udělat lepší obrázek o úspornosti daného spotřebiče. Škála nového štítku bude jen sedmi stupňová. U těch výrobků, kde se většina výrobků dostane do třídy A, bude možné zavést další rozlišení pomocí tříd A+ až A+++. Tak je tomu dnes například u lednic.

Nová podoba štítků se týká ale jen některých výrobků, konkrétně lednic, mrazáků, praček, myček, televizí a klimatizací (klimatizací se nový štítek týká až od ledna 2013). Pro ty již byla nová pravidla schválena. Pro světelné zdroje, sušičky prádla nebo elektrické trouby zatím platí staré štítky.

Novinkou také je, že štítky se týkají i internetového obchodu. Stranou nezůstala ani reklama. Pokud se v reklamě na nějaký spotřebič zmíní jeho cena nebo spotřeba, musí být zároveň uvedena i energetická třída spotřebiče.

Další úprava štítků se plánuje na rok 2014.


reklama

 
Další informace |
Více se o změnách energetického štítkování dočtete v publikaci SEVEn Nové energetické štítkování domácích elektrospotřebičů.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist